Amerikai meggyes pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek sertészsír
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek darált dió
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 1 üveg magozott meggy
  • darált dió ízlés szerint
  • a tetejére víz és kristálycukor
  • pici víz a kenéshez
  • vaj a tortaforma kivajazásához

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral és a darált dióval. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a zsírt. Alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, 2 egyforma részre osztjuk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyik tésztagombócot kör alakúra. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, és beletesszük az egyik tésztát úgy, hogy pereme is legyen.

A tésztát megszórjuk vékonyan darált dióval, majd ráhalmozzuk a meggyet.

A másik tésztadarabot is kör alakúra nyújtjuk, és befedjük vele a meggyet. Kicsit rányomkodjuk, majd megszurkáljuk villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.

Egy vizes ecsettel lekenjük a tetejét, és vékonyan megszórjuk kristálycukorral.

Az előmelegített sütőbe téve kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

A nagymamám zsírral készítette a pitéket, a legtöbb recept vajat írt, gondoltam kipróbálom, és nagyon finom lett!