Almás süti recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Leveles tészta:
- 90 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 ek ecet
- 2 ek cukor
- 1 tk só
- 1 dl szódavíz ( lisztől függően több is kelhet)
Töltelék:
- 8 közepes alma
- annyi kakaó, hogy háromnegyedig töltsük meg vele az almákat
- cukor
- fahéj
- fél citrom
Elkészítése:
30 dkg lisztel jól összegyúrjuk a 50 dkg margarint és hűvös helyre tesszük. A megmaradt liszthez (60 dkg) hozzáadjuk a 3-tojás sárgáját, 2 ek ecetet, 2 ek cukrot, 1 tk sót, és annyi szódavizet, hogy jól gyúrható legyen a tészta. Ezt is hűvös helyre tesszük.
A 8 almát meghámozzuk, a magházat kiszedjük belőle, és citrommal bedörzsöljük, hogy ne barnuljanak. Kakaót és cukrot szórunk a belsejükbe.
A lisztes margarint három részre osztjuk, a tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk, majd rákenjük kézzel az egyik adag margarint.
Letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a kenést, hajtogatást, pihentetést kétszer megismételjük. Amikor letelt a pihentetési idő, újból kinyújtjuk a tésztát, és 1-2 ujjnyi csíkokat vágunk, amivel alulról kezdve az almákat szépen betekerjük. Készíthetünk levélkéket is minden és szegfűszeggel odaszúrjuk. . Előmelegített sütőben 200 fokon szép barnára sütjük. Nekem ez 30 perc volt.
Tipp:
Ha megmaradna a tésztánk készíthetünk belőle kakaós csigát is!