Almás süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Leveles tészta:

  • 90 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek ecet
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 dl szódavíz ( lisztől függően több is kelhet)

Töltelék:

  • 8 közepes alma
  • annyi kakaó,  hogy háromnegyedig töltsük meg vele az almákat
  • cukor
  • fahéj
  • fél citrom

Elkészítése:

30 dkg lisztel jól összegyúrjuk a 50 dkg margarint és hűvös helyre tesszük. A megmaradt liszthez (60 dkg) hozzáadjuk a 3-tojás sárgáját, 2 ek ecetet, 2 ek cukrot, 1  tk sót, és annyi szódavizet, hogy jól gyúrható legyen a tészta. Ezt is hűvös helyre tesszük.

A 8 almát meghámozzuk, a magházat kiszedjük belőle, és citrommal bedörzsöljük, hogy ne barnuljanak. Kakaót és cukrot szórunk a belsejükbe.

A lisztes margarint három részre osztjuk, a tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk, majd rákenjük kézzel az egyik adag margarint.

Letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a kenést, hajtogatást, pihentetést kétszer megismételjük. Amikor letelt a pihentetési idő, újból kinyújtjuk a tésztát, és 1-2 ujjnyi csíkokat vágunk, amivel alulról kezdve az almákat szépen betekerjük. Készíthetünk levélkéket is minden és szegfűszeggel odaszúrjuk. . Előmelegített sütőben 200 fokon  szép barnára sütjük.  Nekem ez 30 perc volt.

 

Tipp:

Ha megmaradna a tésztánk készíthetünk belőle kakaós csigát is!