Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás pite gazdag töltelékkel recept

Almás pite gazdag töltelékkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Hozzávalók a tésztához:

    • 30 dkg liszt
    • 20 dkg vaj
    • 8 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 cs sütőpor
    • csipet só

    Töltelék hozzávalói:

    • 1-1,5 kg alma (édes)
    • 3-4 ek kristálycukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 mk szerecsendió
    • őrölt fahéj (ízlés szerint)
    • mazsola

    A tészta lekenéséhez:

    • 3 evőkanál sárgabaracklekvár

    A szóráshoz:

    • 5-6 evőkanál darát dió
    • 2 evőkanál porcukor, és 1 csomag vaníliás cukor

    Elkészítése:

    A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ)

    Ezután csippentsük le az 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab folcpak fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.)

    Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.

    Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét. (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék) Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.

    A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.

    A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.

    A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

    Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel.

    Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk!!!!

    Tálalás előtt hűtsük ki a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ezután szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá