Almás pite gazdag töltelékkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 1-1,5 kg alma (édes)
- 3-4 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 mk szerecsendió
- őrölt fahéj (ízlés szerint)
- mazsola
A tészta lekenéséhez:
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
A szóráshoz:
- 5-6 evőkanál darát dió
- 2 evőkanál porcukor, és 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ)
Ezután csippentsük le az 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab folcpak fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.)
Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.
Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét. (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék) Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.
A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.
A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel.
Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk!!!!
Tálalás előtt hűtsük ki a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ezután szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »