Almás pite recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 20 dkg vaj/margarin
- fél csomag sütőpor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- pici tej
Töltelékhez:
- kb. 1,5 kg alma
- fahéj
- 20 dkg cukor
- 2 ek zsemlemorzsa
- vaníliás cukor
Lekenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Ha már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Alaposan összegyúrjuk. Ha nem állna össze, kevés tejjel segítsünk a kívánt állag eléréséhez. Fóliába csomagolva hideg helyre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék készítése:
Az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti fahéjat és a zsemlemorzsát. Alaposan összekeverjük.
Összeállítás:
Egy nagyobb méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk a tepsi méretére. Az egyik tésztát belehelyezzük, rátesszük a tölteléket, egyenletesen elosztjuk, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. A tetejét lekenjük a tojásfehérjével, majd egy villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon.
180 fokra előmelegített sütőbe téve szép pirosra sütjük.