Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • fél csomag sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici tej

Töltelékhez:

  • kb. 1,5 kg alma
  • fahéj
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • vaníliás cukor

Lekenéshez:

  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Ha már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Alaposan összegyúrjuk. Ha nem állna össze, kevés tejjel segítsünk a kívánt állag eléréséhez. Fóliába csomagolva hideg helyre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

Töltelék készítése:

Az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti fahéjat és a zsemlemorzsát. Alaposan összekeverjük.

Összeállítás:

Egy nagyobb méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk a tepsi méretére. Az egyik tésztát belehelyezzük, rátesszük a tölteléket, egyenletesen elosztjuk, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. A tetejét lekenjük a tojásfehérjével, majd egy villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon.

180 fokra előmelegített sütőbe téve szép pirosra sütjük.