Almás-csokoládés pitetorta recept

Hozzávalók:
24 cm-es piteformához
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg darált dió
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1-2 ek hideg víz
Töltelék:
- 3 alma
- 10 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- őrölt fahéj
- 1/2 cs vaníliás pudingpor vagy 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
Tegyük a lisztet és a hideg, felkockázott vajat egy keverőtálba és robotgéppel kezdjük el morzsalékossá keverni. Amikor már kellően morzsalékos, akkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, majd a darált diót.
Végül adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd 1-2 ek hideg vizet attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta (egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk, mely nem ragad) /természetesen kézzel is összemorzsolhatjuk és összegyúrhatjuk a tésztát/.
Ezután csomagoljuk be a tésztát folpackba, majd 30 percre tegyük be a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a 24 cm-es piteformát (én két folpack között nyújtom ki, így a tészta nem ragad le és könnyű vele bánni).
A tészta alját villával több helyen szurkáljuk meg, majd helyezzünk rá sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel (pl. babbal, rizzsel).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd mielőtt megtöltenénk a töltelékkel, hagyjuk kicsit hűlni.
(az elősütést el is hagyhatjuk, a töltelék nem fogja eláztatni a tésztát, és elősütés nélkül is finom omlós lesz)
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vékony cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, nehogy állás közben megbarnuljanak.
Egy tálba tegyük bele a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután reszeljük hozzá a csokoládét, adjuk hozzá az egész tojásokat, ízlés szerint őrölt fahajat, és a tejszínt, majd szintén keverjük simára.
Végül keverjük hozzá a vaníliás pudingport vagy az étkezési keményítőt.
Az elősütött tészta tetejére helyezzük rá a félbe és cikkekre vágott almákat, majd óvatosan öntsük rá a mascarponés-csokoládés-tejszínes keveréket.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). Ezután a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét, majd felszeletelve kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »