Almás-csokoládés pitetorta recept

Hozzávalók:
24 cm-es piteformához
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg darált dió
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1-2 ek hideg víz
Töltelék:
- 3 alma
- 10 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- őrölt fahéj
- 1/2 cs vaníliás pudingpor vagy 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
Tegyük a lisztet és a hideg, felkockázott vajat egy keverőtálba és robotgéppel kezdjük el morzsalékossá keverni. Amikor már kellően morzsalékos, akkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, majd a darált diót.
Végül adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd 1-2 ek hideg vizet attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta (egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk, mely nem ragad) /természetesen kézzel is összemorzsolhatjuk és összegyúrhatjuk a tésztát/.
Ezután csomagoljuk be a tésztát folpackba, majd 30 percre tegyük be a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a 24 cm-es piteformát (én két folpack között nyújtom ki, így a tészta nem ragad le és könnyű vele bánni).
A tészta alját villával több helyen szurkáljuk meg, majd helyezzünk rá sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel (pl. babbal, rizzsel).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd mielőtt megtöltenénk a töltelékkel, hagyjuk kicsit hűlni.
(az elősütést el is hagyhatjuk, a töltelék nem fogja eláztatni a tésztát, és elősütés nélkül is finom omlós lesz)
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vékony cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, nehogy állás közben megbarnuljanak.
Egy tálba tegyük bele a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután reszeljük hozzá a csokoládét, adjuk hozzá az egész tojásokat, ízlés szerint őrölt fahajat, és a tejszínt, majd szintén keverjük simára.
Végül keverjük hozzá a vaníliás pudingport vagy az étkezési keményítőt.
Az elősütött tészta tetejére helyezzük rá a félbe és cikkekre vágott almákat, majd óvatosan öntsük rá a mascarponés-csokoládés-tejszínes keveréket.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). Ezután a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét, majd felszeletelve kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »