Adventi mézeskalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
- 12 dkg margarin
- 3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 evőkanál méz
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott margarint és a mézet, az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát két óra pihentetés után kb 4 mm vastagra nyújtjuk. A megfelelő formára vágjuk, kartonból készíthetünk sablont és kiszúró formákkal szaggattunk rá díszeket. Megkenjük felvert tojással, sütőpapíros tepsiben tesszük, 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. A cukormázas díszítést a sütés után pár órával végezzük el.
Ez a recept kiváló mézes koszorú és házikó készítésére is, de egy napot légmentesen lezárva finom, puha mézeskalácsot kapunk.
A mézeskalácsok dobozba téve több hétig is elállnak.
Írókamáz: 1 tojás fehérjét kb 15 másodperc alatt felverjük, tegyünk hozzá kb 20-25 dkg porcukrot és jól keverjük ki, adjunk hozzá pár csepp citromlevet és készen is vagyunk. Ha túl sűrű tegyünk hozzá vizet, ha híg akkor még porcukrot!
Piros máz:
3 ek vízben, feloldunk 1 ek zselatint és ételfestéket, ezt gőzfürdőbe felolvasztjuk és bekenjük vele a mézest, száradni hagyjuk néhány órát.