Adventi mézeskalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
  • 12 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 5 evőkanál méz

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott margarint és a mézet, az egészet jól összedolgozzuk.

A tésztát két óra pihentetés után kb 4 mm vastagra nyújtjuk. A megfelelő formára vágjuk, kartonból készíthetünk sablont és kiszúró formákkal szaggattunk rá díszeket. Megkenjük felvert tojással, sütőpapíros tepsiben tesszük, 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. A cukormázas díszítést a sütés után pár órával végezzük el.

Ez a recept kiváló mézes koszorú és házikó készítésére is, de egy napot légmentesen lezárva finom, puha mézeskalácsot kapunk.
A mézeskalácsok dobozba téve több hétig is elállnak.

Írókamáz: 1 tojás fehérjét kb 15 másodperc alatt felverjük, tegyünk hozzá kb 20-25 dkg porcukrot és jól keverjük ki, adjunk hozzá pár csepp citromlevet és készen is vagyunk. Ha túl sűrű tegyünk hozzá vizet, ha híg akkor még porcukrot!

Piros máz:
3 ek vízben, feloldunk 1 ek zselatint és ételfestéket, ezt gőzfürdőbe felolvasztjuk és bekenjük vele a mézest, száradni hagyjuk néhány órát.