Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vöröshagyma pucolási technikák

Dátum: 2014-07-01 / Írta: Budai István / Látták: 17532 /

Van aki érzékenyebb, van aki kevésbé, de talán nincs is olyan ember ezen a Földön, aki ne ejtene néhány könnyet egy feldarabolásra kerülő vöröshagyma felett. A sírás oka – többek között – a hagyma illóolajában rejtező alkil-szulfid, ami egyébként ennek a növénynek az egyik legnagyobb erőssége: rendkívül erős baktériumölő, melegítő hatása van, feloldja a nyálkahártyákat borító nyálkát, így nátha, köhögés esetén is sokat segít.




  • Ezek után láthatjuk,  hogy a hagymától való sírás kifejezetten egészséges, hiszen ilyenkor az illóolaj feloldódik a szemünket borító könnyrétegben, a könnyeinkkel belekerül a könnycsatornába és az orrüregekbe is, amelyeket átmos, fertőtlenít és nyálkamentesít.

    Ha mégis szeretnénk a hagymadarabolással járó sírást elkerülni, és a szemüveg hordását túl egyszerűnek találnánk, próbáljunk ki néhány praktikát:

    Öblítsük le a hagymát!

    Öblítsük le a megpucolt, félbevágott hagymát, és a kést is, amivel végeztük eddig a műveleteket. A vékony vízréteg megakadályozza az illóolaj molekuláinak a levegőbe kerülését. Vannak, akik lavór fenekén, annyi víz alatt végzik a darabolást, amennyi épp ellepi a hagymát. Ilyenkor teljesen biztos, hogy nem szabadulnak a levegőbe az illóolajok, de sajnos a hagyma aromáinak egy része is kimosódik.

    Ne hajoljunk a vágódeszka fölé!

    Ne hajoljunk a vágódeszka fölé, mert az ollóolaj molekulái a függőlegesen fölfelé szálló levegőmolekulákon utazva jutnak a szemünkbe.

    Tegyük mélyhűtőbe a hagymát!

    Ha a felvágás előtt pár percre mélyhűtőbe tesszük a hagymát, lassabban szabadulnak fel irritatív anyagai. Van, aki forróvízbe dobja pár percre, ezt sajnos nem tudjuk elmagyarázni, de állítólag ez is bevált.

    Egy úszószemüveg csodákra képes

    A legbiztonságosabb, ha szemüveget veszünk fel (sima vagy búvár szemüveg) és kendőt vagy kórházi papírmaszkot teszünk a szánk-orrunk elé.

    A hagymában több olyan illóolaj is van, ami irritáló hatású. Egy része az orr nyálkahártyáját irritálja, másik része a szemet, és így van aki az egyikre érzékeny, van, aki a másikra, van aki mindkettőre és van, aki egyikre sem.

    Egy korty víz segíthet!

    Vegyünk a szánkba egy korty vizet, és a nyelvünk segítségével tartsuk a szájpadlás hátsó részén. Elvileg a belélegzett levegőben található illóolaj feloldódik ebben a vízben, és kevésbé fejti ki csípő hatását.

    Ruhacsipesszel a sírás ellen

    Ugyanígy, ha abból indulunk ki, hogy a hagyma nem a szemen át csíp, hanem a belégzés után az orr nyálkahártyáján át, ezért olyan módszerek, amelyek megakadályozzák az orrba jutását, szintén hatásosak lehetnek. Csíptessük össze az orrunkat vagy lélegezzünk a szánkon keresztül.

    Lélegezzünk a szájon át!

    Próbáljuk megoldani, hogy ne jusson az orrunkba-szemünkbe a hagyma „gőze”. Ehhez lélegezzünk a szánkon át, nagy levegővel, és kilélegzéskor is erőteljesen fújjuk a levegőt, hogy biztosítsuk, elkerülje a szemet. Hogy biztosan a szánkon át lélegezzünk, tartsunk a fogunk között kanalat vagy fakanál szárát. A fogunk között tartott kockacukor vagy kenyérszelet nem csak biztosítja, hogy a szánkon vegyük a levegőt, de magába is szívja a kellemetlenségeket okozó illóolajokat.

    Szólj hozzá