Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vattacukor gép: a pillekönnyű édesség előállítója

Dátum: 2022-03-05 / Írta: Budai István / Látták: /

A vattacukrot senkinek sem kell bemutatni. Az emberek többsége még ha nem is kóstolta, bizonyára találkozott már ezekkel a hurkapálcára tekert édes „felhőkkel”. A vattacukor készítése szinte mágikus folyamatnak tűnik, ám a megfelelő géppel gyakorlatilag bárki elkészítheti.




  • A vattacukrot senkinek sem kell bemutatni. Az emberek többsége még ha nem is kóstolta, bizonyára találkozott már ezekkel a hurkapálcára tekert édes „felhőkkel”. A vattacukor készítése szinte mágikus folyamatnak tűnik, ám a megfelelő géppel gyakorlatilag bárki elkészítheti.

    Az édesszájúak bizonyára azonnal képesek lennének felsorolni ezer és egy süteményt és édességet, melyeket szívesen fogyasztanak, vagy épp olyanokat, melyek ikonikus státusznak örvendenek. Az édességek rendkívül sokfélék mind ízben, állagban, mind a felhasznált hozzávalókban. Az, hogy kinek melyik a kedvence, abszolút szubjektív. Ha ikonikus édességekről van szó, nem hagyhatjuk ki a vattacukrot sem, mely évtizedek óta úton-útfélen felbukkan és nagy népszerűségnek örvend. Az előállításukra használt vattacukor gép már megjelenésében is legalább annyira felismerhető, mint a vele készített termék.

    Tekintve, hogy a vattacukor a mai napig nagy népszerűségnek örvend, egy vattacukor gép beszerzése kereskedelmi vagy otthoni célra is jó befektetés lehet. Az alapanyag tekintetében nem kell majd túl sok mindent beszereznünk, hiszen az édesség csupán kristálycukorból készül. Emellett különböző színezékekkel játszhatunk a vattacukor megjelenésével is. Egy kis gyakorlással egészen csinos „felhőket” alkothatunk meg az alapanyagokból, melyek feldobhatnak például egy gyerekzsúrt, vagy más hasonló rendezvényeket.

    Hogyan készül a vattacukor?

    A vattacukor készítésénél bizton állíthatjuk, hogy a munka javát a vattacukor gép végzi. A mi szerepünk a folyamatban a kristálycukor adagolása és a végtermék pálcikára rendezése. Egy tipikus vattacukor gép egy forgófejet tartalmaz, ezen található a cukortartó tálca. Ez utóbbiba kerül bele az alapanyagként használt kristálycukor. A készülék lelke – a forgófej mellett – egy fűtőberendezés, mely a fej peremét melegíti. A forgófejbe jutó kristálycukor a hő hatására megolvad, majd a centrifugális erőnek köszönhetően kilép a fejen található apró lyukakon.

    A forgófejből kilépve az olvadt cukor a hűvösebb levegőn megszilárdul, így jön létre a vattaszerű állag. A vattacukor gép működtetése során első lépésben meg kell várnunk, hogy üzemi hőfokra melegedjen. Ha ez megvan, a cukor betöltése következik. Az elkészült vattacukor a vattacukor gép gyűjtőtáljában halmozódik fel. Az édességet ebből a tálból fonhatjuk fel a pálcikákra. A metódus tehát kifejezetten egyszerű, a végeredmény pedig ismerős, finom és megunhatatlan.

    Házi vagy mobilis megoldások

    A vattacukor gépek között több típussal is találkozhatunk. Alapverziónak tekinthetők az úgynevezett telepített gépek. Ezeket fix helyeken használhatjuk, így büfék, büfékocsik, árusító standok vagy épp konyhák kuriózumnak számító kiegészítője lehet. Ugyanakkor, ha felidézzük emlékeinket a vattacukor árusokról, bizonyára eszünkbe jut a gép alatt lévő, zsúrkocsi szerű szállítóeszköz. Egyes vattacukor gépek már gyárilag kerekekre szereltek, ezáltal a kereskedők számára mobilis megoldást biztosítanak.

    A vattacukor gépek esetén érdemes lehet még figyelnünk a wattban megadott teljesítményre is. A kínálat a kisebb, 420 wattos készülékektől az egészen komoly teljesítmény képviselő 1500 wattos gépekig terjed. A teljesítmény a profibb gépeknél állítható, melyről a digitális kijelzőn kaphatunk visszajelzést. A vattacukor tehát egy kifejezetten egyszerűen előállítható, egy alapanyagos édesség. Ugyanakkor a készítésére alkalmas vattacukor gépek kiválasztását már érdemes több szempont alapján körbejárni. A kínálatban minden bizonnyal mindenki megtalálja a neki tetsző készüléket, ezután pedig gyakorlatilag bárhol élvezhetjük a jól ismert állagot és ízt.

    Szólj hozzá