Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Unod a tésztát? – Itt van 7 levesbetét, amire nem is gondoltál volna

Dátum: 2018-11-06 / Írta: Budai István / Látták: 14209 /

Ha a bolti tésztákra már rá sem bírsz nézni, léteznek egyéb alternatívák is, amiket a levesbe tehetsz! Használd a kreativitásodat, hiszen levesbetéteket számtalan hozzávalóval készíthetsz és megannyi fűszerrel tehetsz változatossá.




  • Vigyél csavart a főzésbe, és a leghétköznapibb levest is keltsd új életre különleges levesbetétekkel!

    1. Sajtchips

    Krémlevesek mellé kitűnő a házilag is egyszerűen elkészíthető sajtchips. Kemény sajtokból készítheted el, hozzá pedig használhatsz tetszés szerint fűszereket, pl. borsot, bazsalikomot, de akár tökmagot, szezámmagot is.

    A sajtot reszeld le, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben készíts belőle kisebb halmokat. A halmok között tarts kellő távolságot, hiszen a sajt szét fog terülni sülés közben. Szórd meg fűszerekkel vagy magokkal. Forró sütőben néhány perc alatt elkészül.

    Miután kivetted a sütőből, hagyd teljesen kihűlni, így tudod majd a legkönnyebben leválasztani a sütőpapírról.

    2. Rizsgombóc

    A rizsgombóc egy igazán tartalmas levesbetét, hagyományosan paradicsomleveshez kínálják, de a csorba levesnek is elengedhetetlen hozzávalója. 10 dkg rizst fél-1 dl tejben puhára főzünk, majd hagyjuk kihűlni.

    3 dkg vajat kikeverünk 2 tojássárgájával, sózzuk, majd belekeverjük a rizst. 2 tojásfehérjét habbá verünk, majd hozzá keverjük a rizshez. Tegyünk bele annyi lisztet, amennyit felvesz. A masszából készítsünk gombócokat és főzzük bele a forró levesbe kb. 10 perc alatt.

    3. Spenótgombóc

    Zöldséges levesbetét, melyet zöldséglevesekbe, krémlevesekbe is tehetünk. A legjobb, ha friss spenótból készítjük el! 25 dkg spenótot leforrázzunk, kinyomkodjuk, majd folyamatos keverés mellett addig pároljuk, míg elfő a leve.

    1 fej vöröshagymát apróra vágunk és kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a spenóthoz. Ha kihűlt, hozzáadunk 2 egész tojást, 12 dkg zsemlemorzsát és sózzuk, borsozzuk, tetszés szerint fűszerezzük.

    Alaposan elkeverjük, majd diónyi gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő levesben főzzük készre.

    4. Sajtgombóc

    A legegyszerűbb levesnek is új értelmet adhat a sajtgombóc levesbetétként. Kiválóan illik a krémlevesekhez, a tejszínes, zöldséges, tárkonnyal, gombával készült levesekbe. Ha rajongsz a sajtért, ezt a levesbetétet mindenképpen próbáld ki!

    10 dkg parmezán sajtot reszelj le, egy egész tojást villával verj fel, majd keverd hozzá a sajtot. Annyi lisztet adagolj hozzá, amennyit felvesz. Sót, borsot használj hozzá fűszerként, de mehet bele kevés őrölt szerecsendió is. Fedd le és hagyd negyed órán át pihenni. Ezután formázz belőle gombócokat, amiket a forrásban lévő levesben 5 perc alatt főzhetsz készre.

    5. Rozmaringos kruton kifliből

    A lágy krémlevesekhez el sem lehet képzelni jobb betétet, mint a ropogós krutont. Hagyományosan kenyérből vagy zsemléből készül, de ha kiflit használsz hozzá alapanyagként, karikákra szelheted, hogy a levesben még mutatósabbak legyenek!

    3 db száraz kiflit vágj 1 cm-es karikákra, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben rendezd el őket. Olívaolajjal locsold meg, sózd, borsozd, fűszerezd pl. rozmaringgal. 180 fokon 15 perc alatt ropogósra sülnek. Krémleveseken kívül ragulevesekhez is tökéletes levesbetét.

    6. Kolbász chips

    Valódi magyaros levesbetét a kolbász chips, ami a sokak számára egyhangú krémlevesekben valódi ízbombaként viselkedik. Ráadásul pillanatok alatt elkészítheted! Ehhez a levesbetéthez kizárólag kolbászra van szükség.

    Vékonyra karikázd fel, majd serpenyőben közepes lángon 5 perc alatt süsd készre. Extra zsiradékot ne használj hozzá, hiszen a kolbászból kellő mennyiségű zsír fog kiolvadni.

    7. Tejszínes húsgombóc

    Ha a levesed tejszínnel vagy tejföllel készül, biztos lehetsz benne, hogy ez a levesbetét tökéletesen harmonizálni fog vele!

    40 dkg darált csirkemellett, 1 dl tejszínt, 1 tojásfehérjét keverj össze, majd fűszerezd sóval, szerecsendióval. Formálj belőle gombócokat és 15 perc alatt főzd készre.

    Szólj hozzá