Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ünnepi saláták az unalmas köretek helyett – 5 recepttel

Dátum: 2018-12-20 / Írta: Budai István / Látták: 20713 /

Ahogyan egész évben, az ünnepekkor is érdemes a megszokott – és már, unalmas – köreteket színes-ízes salátákkal helyettesíteni. Bármilyen húsban is gondolkodsz, könnyedén megtalálhatod a hozzá illő saláta receptjét!




  • Ha mégis tanácstalan vagy, most 5 olyan recepttel segítünk, melyek segítségével az ünnepi menühöz méltó salátákat készíthetsz egyszerűen!

    1. Rakott krumplisaláta

    Tejfölös, majonézes finomság, melynek íze a gyerekkorodat fogja eszedbe juttatni!

    Hozzávalók:

    1. 60 dkg burgonya
    2. 6 db tojás
    3. 1 közepes fej lilahagyma
    4. 450 g tejföl
    5. 4 evőkanál majonéz
    6. oregánó
    7. bors

    Elkészítés:

    A burgonyákat héjukban főzzük meg, főzzük keményre a tojásokat is. A burgonyákat és a tojásokat is pucoljuk meg, majd hagyjuk őket teljesen hidegre hűlni. Pucoljuk meg a lilahagymát, vágjuk félbe, majd karikázzuk fel. A tejfölt keverjük el a majonézzel, sózzuk, borsozzuk, ízlést szerint szórjuk meg oregánóval.
    Egy mély tálba rétegezzük a salátát: első rétegnek fektessük le a felkarikázott főtt burgonyát, erre kerüljön egy réteg felkarikázott főtt tojás, majd szórjunk rá lilahagymát. Locsoljuk meg a majonézes tejföllel, majd kezdjük újra a rétegezést az előbbi sorrendben. Arra ügyeljünk, hogy a felső réteg burgonya legyen, illetve hogy a végére maradjon öntet, amivel bőségesen le tudjuk önteni a salátát. A tetejét tojáskarikákkal és hagymával díszíthetjük.

    2. Almás-körtés saláta kéksajtos öntettel

    Igazi extra saláta, mégis kevés pénzből kihozhatod!

    Hozzávalók:

    1. 2 körte
    2. 2 alma
    3. 5 dkg kéksajt
    4. 10 dkg madársaláta
    5. 1 marék dió
    6. 1 citrom

    Az öntethez:

    1. 4 evőkanál tejföl
    2. 2 evőkanál majonéz
    3. 1,5 teáskanál fehérborecet
    4. 100 g kéksajt
    5. 1 gerezd fokhagyma

    Elkészítés:

    Az almát és a körtét vékony szeletekre vágjuk. Tegyük őket citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Az öntethez a tejfölt, a majonézt és a fehérborecetet összekeverjük. Tegyük bele a kéksajtot, az áttört fokhagymát, és sózzuk. Tálaláshoz a gyümölcsszeleteket toronyszerűen helyezzük egymásra, köré szórjunk madársalátát, morzsoljunk rá kéksajtot, durvára tört diót, majd locsoljuk meg az öntettel.

    3. Narancsos kelbimbó saláta

    A narancs illata átjárja a salátát és még ünnepibbé teszi a főfogást!

    Hozzávalók:

    1. 1 kg kelbimbó
    2. 5 dkg vaj
    3. 1 mag nélküli narancs
    4. 6 evőkanál olívaolaj
    5. 3 teáskanál szezámmag
    6. bors

    Elkészítés:

    A kelbimbókat mossuk meg, vágjuk félbe, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk meg őket olívaolajban. Előmelegített sütőben vágott felükkel lefelé fordítva, sütőpapírra helyezve 20 percig süssük őket. 10 perc után forgassuk át! A vajat melegítsük fel. A narancs héját reszeljük bele a vajba, a levét pedig csurgassuk bele. A megsült kelbimbókat locsoljuk meg a narancsos vajjal, végül szórjuk bele a szezámmagot.

    4. Ricottás céklasaláta

    Nem csak az íze finom, de fantasztikusan is néz ki! Igazi elegáns köret elegáns alkalmakra.

    Hozzávalók:

    1. 4 közepes méretű cékla
    2. 2 evőkanál friss mentalevél
    3. 2 evőkanál pörkölt mandula
    4. 2 teáskanál vörösborecet
    5. 50 g ricotta
    6. 6 evőkanál olívaolaj

    Elkészítés:

    A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A céklákat hámozzuk meg és vágjuk negyedekbe. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljunk rájuk 4 evőkanál olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk és 30-35 percig süssük őket. A maradék olívaolaj tálaláskor kerüljön a céklára, akárcsak a pörkölt mandula és a mentalevelek. Halmozzuk rá a ricottát, locsoljuk meg kevés vörösborecettel, sózzuk borsozzuk. Melegen vagy szobahőrmérsékletűre hűtve kínáljuk.

    5. Zöldséges-chilis-sajtos tésztasaláta

    Gazdag, kiadós köret elsősorban könnyű húsok mellé.

    Hozzávalók:

    1. 500 g tészta
    2. 1 nagy doboz tejföl
    3. 4 evőkanál majonéz
    4. 20 dkg trappista sajt
    5. 150 g brokkoli
    6. 150 g kukorica
    7. chili
    8. bors
    9. bazsalikom

    Elkészítés:

    A tésztát megfőzzük, a zöldségeket megpároljuk. A sajtot kockázzuk fel. A majonézt és a tejfölt keverjük össze, fűszerezzük, majd adjuk hozzá a tésztát és a zöldségeket, valamint a sajtot.

    6. Kefíres bulgursaláta

    A bulgur ugyan többnyire köretként használatos, de salátához is nagyszerű alapanyag!

    Hozzávalók:

    1. 10 dkg bulgur
    2. fél fej lilahagyma
    3. 1 kápia paprika
    4. 5 dkg rukkola
    5. 1 paradicsom
    6. 3 dl víz
    7. bors

    Az öntethez:

    1. 125 ml kefír
    2. 1 evőkanál olívaolaj
    3. 1 gerezd fokhagyma
    4. 10 levél bazsalikom
    5. bors

    Elkészítés:
    A bulgurhoz keverjünk csipet sót, majd tegyük bele 3 dl forrásban lévő vízbe. Fedő alatt hagyjuk párolódni. Az öntet valamennyi hozzávalóját keverjük össze, hogy az ízeknek minél több idejük legyen összeérni. Ha a bulgur felszívta a vizet és kellően átfőtt, keverjük hozzá a felaprított zöldségeket. A rukkola közvetlenül tálalás előtt kerüljön bele, hogy roppanós maradjon. Locsoljuk meg az öntettel a zöldséges bulgurt és kínáljuk húsételek mellé.

    7. Almasaláta pikánsan

    A csípős ízek kedvelőinek egy extra változat salátára!
    Hozzávalók:

    1. 3 zöld alma
    2. 3 szár zeller
    3. 2 evőkanál snidling
    4. 2 dl majonéz
    5. 4 evőkanál almaecet
    6. 1,5 dl főzőtejszín
    7. 1 jalapeno paprika
    8. ½ teáskanál chipotle chili por
    9. bors

    Elkészítés:
    A majonézt keverjük össze a tejszínnel és az almaecettel. Adjuk hozzá a chipotle chili port, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele az apróra vágott snidlinget, a szeletelt zellert, az apróra felkockázott almákat és a jalapeno paprikát. Alaposan keverjük össze. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Nem csak köretként, de önálló fogásként is kitűnő!

    Szólj hozzá