Ha mégis tanácstalan vagy, most 5 olyan recepttel segítünk, melyek segítségével az ünnepi menühöz méltó salátákat készíthetsz egyszerűen!
1. Rakott krumplisaláta
Tejfölös, majonézes finomság, melynek íze a gyerekkorodat fogja eszedbe juttatni!
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 6 db tojás
- 1 közepes fej lilahagyma
- 450 g tejföl
- 4 evőkanál majonéz
- oregánó
- só
- bors
Elkészítés:
A burgonyákat héjukban főzzük meg, főzzük keményre a tojásokat is. A burgonyákat és a tojásokat is pucoljuk meg, majd hagyjuk őket teljesen hidegre hűlni. Pucoljuk meg a lilahagymát, vágjuk félbe, majd karikázzuk fel. A tejfölt keverjük el a majonézzel, sózzuk, borsozzuk, ízlést szerint szórjuk meg oregánóval.
Egy mély tálba rétegezzük a salátát: első rétegnek fektessük le a felkarikázott főtt burgonyát, erre kerüljön egy réteg felkarikázott főtt tojás, majd szórjunk rá lilahagymát. Locsoljuk meg a majonézes tejföllel, majd kezdjük újra a rétegezést az előbbi sorrendben. Arra ügyeljünk, hogy a felső réteg burgonya legyen, illetve hogy a végére maradjon öntet, amivel bőségesen le tudjuk önteni a salátát. A tetejét tojáskarikákkal és hagymával díszíthetjük.
2. Almás-körtés saláta kéksajtos öntettel
Igazi extra saláta, mégis kevés pénzből kihozhatod!
Hozzávalók:
- 2 körte
- 2 alma
- 5 dkg kéksajt
- 10 dkg madársaláta
- 1 marék dió
- 1 citrom
Az öntethez:
- 4 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- 1,5 teáskanál fehérborecet
- 100 g kéksajt
- 1 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés:
Az almát és a körtét vékony szeletekre vágjuk. Tegyük őket citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Az öntethez a tejfölt, a majonézt és a fehérborecetet összekeverjük. Tegyük bele a kéksajtot, az áttört fokhagymát, és sózzuk. Tálaláshoz a gyümölcsszeleteket toronyszerűen helyezzük egymásra, köré szórjunk madársalátát, morzsoljunk rá kéksajtot, durvára tört diót, majd locsoljuk meg az öntettel.
3. Narancsos kelbimbó saláta
A narancs illata átjárja a salátát és még ünnepibbé teszi a főfogást!
Hozzávalók:
- 1 kg kelbimbó
- 5 dkg vaj
- 1 mag nélküli narancs
- 6 evőkanál olívaolaj
- 3 teáskanál szezámmag
- só
- bors
Elkészítés:
A kelbimbókat mossuk meg, vágjuk félbe, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk meg őket olívaolajban. Előmelegített sütőben vágott felükkel lefelé fordítva, sütőpapírra helyezve 20 percig süssük őket. 10 perc után forgassuk át! A vajat melegítsük fel. A narancs héját reszeljük bele a vajba, a levét pedig csurgassuk bele. A megsült kelbimbókat locsoljuk meg a narancsos vajjal, végül szórjuk bele a szezámmagot.
4. Ricottás céklasaláta
Nem csak az íze finom, de fantasztikusan is néz ki! Igazi elegáns köret elegáns alkalmakra.
Hozzávalók:
- 4 közepes méretű cékla
- 2 evőkanál friss mentalevél
- 2 evőkanál pörkölt mandula
- 2 teáskanál vörösborecet
- 50 g ricotta
- 6 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A céklákat hámozzuk meg és vágjuk negyedekbe. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljunk rájuk 4 evőkanál olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk és 30-35 percig süssük őket. A maradék olívaolaj tálaláskor kerüljön a céklára, akárcsak a pörkölt mandula és a mentalevelek. Halmozzuk rá a ricottát, locsoljuk meg kevés vörösborecettel, sózzuk borsozzuk. Melegen vagy szobahőrmérsékletűre hűtve kínáljuk.
5. Zöldséges-chilis-sajtos tésztasaláta
Gazdag, kiadós köret elsősorban könnyű húsok mellé.
Hozzávalók:
- 500 g tészta
- 1 nagy doboz tejföl
- 4 evőkanál majonéz
- 20 dkg trappista sajt
- 150 g brokkoli
- 150 g kukorica
- chili
- só
- bors
- bazsalikom
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük, a zöldségeket megpároljuk. A sajtot kockázzuk fel. A majonézt és a tejfölt keverjük össze, fűszerezzük, majd adjuk hozzá a tésztát és a zöldségeket, valamint a sajtot.
6. Kefíres bulgursaláta
A bulgur ugyan többnyire köretként használatos, de salátához is nagyszerű alapanyag!
Hozzávalók:
- 10 dkg bulgur
- fél fej lilahagyma
- 1 kápia paprika
- 5 dkg rukkola
- 1 paradicsom
- 3 dl víz
- só
- bors
Az öntethez:
- 125 ml kefír
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 levél bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
A bulgurhoz keverjünk csipet sót, majd tegyük bele 3 dl forrásban lévő vízbe. Fedő alatt hagyjuk párolódni. Az öntet valamennyi hozzávalóját keverjük össze, hogy az ízeknek minél több idejük legyen összeérni. Ha a bulgur felszívta a vizet és kellően átfőtt, keverjük hozzá a felaprított zöldségeket. A rukkola közvetlenül tálalás előtt kerüljön bele, hogy roppanós maradjon. Locsoljuk meg az öntettel a zöldséges bulgurt és kínáljuk húsételek mellé.
7. Almasaláta pikánsan
A csípős ízek kedvelőinek egy extra változat salátára!
Hozzávalók:
- 3 zöld alma
- 3 szár zeller
- 2 evőkanál snidling
- 2 dl majonéz
- 4 evőkanál almaecet
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 jalapeno paprika
- ½ teáskanál chipotle chili por
- só
- bors
Elkészítés:
A majonézt keverjük össze a tejszínnel és az almaecettel. Adjuk hozzá a chipotle chili port, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele az apróra vágott snidlinget, a szeletelt zellert, az apróra felkockázott almákat és a jalapeno paprikát. Alaposan keverjük össze. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Nem csak köretként, de önálló fogásként is kitűnő!