Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tűzhelytisztítás természetesen

Dátum: 2014-10-30 / Írta: Budai István / Látták: 20481 /

Egy háziasszony számára talán az egyik legutálatosabb feladat a tűzhely kitakarítása, főleg miután valamilyen szaftos étel készítése során az egész csupa zsír és kosz lett. De ha megtörtént a baj, akkor már muszáj eltüntetni a lerakódásokat a tűzhelyről, azonban nagyon nem mindegy, hogy mivel és hogyan.




  • Hiszen gondoljunk csak bele, hogy a tűzhelyen és a sütőben is ételek készülnek, így fokozottan érdemes arra figyelnünk és gondot fordítanunk, hogy mellőzzük a gyakran rendkívül mérgező és irritáló hatású tűzhelytisztítók és zsíroldók alkalmazását. Ugyanis ezek a használat közben a belégzéssel és érintkezéssel mérgeznek minket, nem beszélve arról, hogy a takarítás után a maradványaik akár az ételeinkre is kerülhetnek, ami valljuk be, szintén nem túl egészséges.
    Azonban szerencsére akad jó néhány teljesen természetes és ártalmatlan szer is, amik segítségével makulátlanul tisztává és csillogóvá varázsolhatjuk a tűzhelyet.

    Ha kevésbé makacs szennyeződéssel állunk szemben, akkor bátran bevethetjük a szódabikarbóna és ecet kombinációját, melynek masszájával átdörzsölhetjük a sütőt. Majd körülbelül fél órát hagyjuk hatni, ezt követően pedig egy vizes szivaccsal áttörölhetjük a felületet.
    Szintén jó szolgálatot tehet a szalakáli is, amiből egy tasaknyit adjunk hozzá körülbelül 2 deci vízhez. Majd egy szivacs segítségével átmoshatjuk vele a sütőt. Ezt érdemes egy teljes éjszakát hagyni, hogy hasson, és csak reggel áttörölni egy vizes ronggyal.
    S a jó öreg szódabikarbóna is a segítségünkre siethet, melyből nagyjából 100 grammot adjunk fél liter vízhez, majd ezzel az eleggyel súroljuk át a sütőt.

    Ha makacsabb és régebbi szennyeződésekkel kell megbirkóznunk, akkor érdemes kipróbálnunk az alábbi módszert is. Egy hőálló tálba öntsünk 2 deci ecetet és ugyanennyi vizet. Állítsuk a legnagyobb fokozatra a sütőt, így a keletkező gőzkeverék hatékonyan fellazítja a lerakódásokat. Ezután pedig nincs más dolgunk, mint egy kis víz és szódabikarbóna elegyével és egy szivaccsal átdörzsölni a sütő teljes felületét. Végül pedig jöhet a vizes ronggyal történő áttörlés.

    Ha kerámialapos tűzhelyed van, akkor semmiképp se használj rá súrolószereket. Inkább melegítsd fel a főzőlapokat, majd miután langyossá hűlt, egy fél citrommal dörzsöld át a felületét. Hagyd körülbelül 10 percet hatni, majd utána egyszerűen egy nedves szivaccsal töröld le a főzőlapot. Végül pedig töröld szárazra a felületét. De ugyanilyen hatásos lehet a teafaolajos és alkoholos áttörlés is.

    Szólj hozzá