1. Csak a felét olvaszd fel
A temperálás legegyszerűbb módja, ha a felhasználni kívánt csokoládé mennyiségnek csak a felét olvasztod fel, majd a másik felét apróra tördelve kevered hozzá. Az olvadt csokoládé a beletett szilárd daraboktól kicsit vissza fog hűlni, ilyenkor érdemes kissé újra felmelegíteni.
2. Olvasztás vízgőz felett
A csokoládét sosem tűzön, mindig csak vízgőz felett olvasztjuk, hogy ne égjen meg. Fontos, hogy az edény alja, amiben a csokoládé olvad, sose érjen bele a lobogó vízbe, csak annak gőze melegítse alulról. Az olvasztás folyamatos keverés mellett történjen, adidg keverd a csokit, míg teljesen folyóssá válik.
3. Óvatosan a hőmérséklettel
A csokoládé már 40-50 fokos felolvad, a fehér- és tejcsokoládénak pedig valamivel kevesebb hőmérséklet is elég hozzá. Fontos, hogy ne túl magas hőmérsékleten végezd az olvasztást, mert a csoki összeugrik tőle és csomós lesz, a szépen terülő csokimázra az esélyeid ezzel el is szállnak.
4. Zsiradék
Hogy a csokimáz fényesebb legyen és kevésbé törjön, olajat vagy vajat lehet hozzáadni. Ez működik az ét- és tejcsokinál is, de a fehércsokihoz soha ne adj zsiradékot. Ennek a fényét néhány csepp citromlével fokozhatod, amivel az ízébe is csempészel egy kis csavart.
Így olvaszd fel:
Egy lábasba tegyél fel vizet forrni. Néhány dl elég lesz.
A feldarabolt vagy kockákra tördelt csokoládét tedd hőálló edénybe és helyezd a forrásban lévő víz fölé.
Folyamatosan kevergesd, míg a csoki teljesen folyóssá válik. Ha szeretnél hozzá zsiradékot adni, azt most tedd meg.
A csokimázat mindig kihűlt süteményre csorgasd.
Csokimáz készítése kakaóporból:
Hozzávalók:
- 4 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 8 dkg vaj
- 4 evőkanál víz
Így készítsd el:
A hozzávalókat tedd egy edénybe és alacsony lángon kezdd el összeolvasztani folyamatos kevergetés mellett. Ha csomómentes, forrón használd a süteményeken.