Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tippek sajtimádóknak: Mindent a brie sajtról

Dátum: 2018-03-27 / Írta: Budai István / Látták: 1277 /

A brie eredetileg francia sajt, krémes, puha belsejű és finom kéreggel rendelkező fajta. Mivel
elkészíthető egyben is, kisebb és nagyobb méretben is árulják. Fogyasztani és szeletelni is
szobahőmérsékleten ajánlott.




  • Vágás közben a sajt finoman kiválik a kéreg alól, ilyenkor van az érettségének csúcsán. De honnan lehet tudni, hogy friss vagy állott sajtot vásároltunk? Erre és még sok minden másra is megadjuk a választ a brie sajttal kapcsolatban!

    Nézd és szagold

    Szerencsére, a brie olyan sajtfajta, melyről viszonylag könnyen megállapítható, ha már nem friss. Az üzletben bátran vedd a kezedbe és nyomkod meg kicsit. A legfontosabb pedig, hogy szagold is meg.

    Ha egy apró helyen megnyitod a csomagolását, már érezni fogod,
    hogy kellemes sajt illat vagy erjedt bűz csapja-e meg az orrodat.

    – Soha ne vásárolj 2-2,5 cm-nél vastagabb brie sajtot! Az ennél vastagabbaknak
    ugyanis a széle már túlérett lehet, a közepe pedig éretlen.

    – A túlérett brie kérge barnás színű és gumis tapintású.

    – A jó brie sajt kérge szilárd, belseje viszont puha, de nem vizes. Ha éretlen a sajt,
    keménynek érzed, ha középen megnyomod.

    – A sajtnak finom, édeskés illata kell legyen. A túlérett brie szaga leginkább az
    ammóniára hasonlít.

    – Az éretlen állapotban megvásárolt brie sajt otthon sem fog beérni, főleg, ha fel is van
    szeletelve. Ezzel ne is próbálkozz!

    Így tárold!

    Ha kiválasztani már sikerült a megfelelő brie sajtot, az is fontos, hogy bánsz vele, miután
    hazaviszed.

    – Ha már megérett, hűtőben néhány napig tarthatod csak el.

    – Felszeletelve a brie-nél megáll az érési folyamat, ezért ha tovább érlelnéd, várj a
    felvágásával!

    – Az érett, fel nem szeletelt brie a fagyasztóban 6 hónapig is eláll.

    Így fogyaszd!

    A világ egyik legfinomabb sajtja és nem csak az íze, de sokoldalúsága miatt is. Elég, ha kicsomagolod és ráteszed egy tányérra, néhány szelet baguettet felszolgálsz hozzá és máris isteni lakomát rittyentettél, ami ellen senkinek nem lehet kifogása! Szendvicsbe felszeletelve,
    de sütőben megsütve is isteni finom.

    Mindegy, hogy milyen formában tálalod, a fontos, hogy a brie szobahőmérsékletű legyen fogyasztás előtt. Így jönnek ki igazán az ízei.

    Sok más sajttal ellentétben a brienek fogyasztható a penészes kérge, a legtöbben a puha belsejével együtt eszik. Ha mégsem szeretnéd a kérgét is elfogyasztani, a hűtőből kivéve, még hidegen könnyen leválaszthatod róla.

    A brie remekül passzol a pezsgőhöz.

    Ha egy receptben szükséges, a briet azonos mennyiségű camembert sajttal
    helyettesítheted.

    De azt vedd figyelembe, hogy a camembert jóval erősebb ízzel és aromával rendelkező sajtféle.

    Szólj hozzá