Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Természetes megoldások a rossz alvók számára

Dátum: 2014-05-19 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 975 /

A felgyorsult világunkban, mindannyian stresszes életet élünk. Ez pedig nem tesz jót a szervezetünknek, de akár alvászavarokat is okozhat! Sokan úgy érzik esténként, hogy azonnal el tudnának aludni, végül amikor ágyba kerülnek hosszú perceken, vagy órákon át csak forgolódnak.

Készüljünk fel az alvásra! Tudatosítsuk magunkban, hogy ez most a pihenés ideje. Végezzük el az esti rutinjainkat és bújjunk ágyba, ezt követően pedig ne gondolkodjunk semmin, csak élvezzük a pihenést. Ez a legnehezebb, hiszen folyamatosan gondolatok cikáznak a fejünkben, de ez csak megnehezíti az elalvást. Ha este is a problémáinkkal foglalkozunk még ha el is tudunk aludni, vélhetőleg nyugtalan éjszakánk lesz. Lazítsunk, lélegezzünk mélyeket és próbáljuk meg elhessegetni a gondolatainkat, így könnyebben fogunk majd elaludni és nyugodtabb lesz a pihenés is.

A mozgás is segíthet, hogy könnyebben és nyugodtabban aludjunk. Ha nem vagyunk nagy sport kedvelők, ne terheljük túl a testünket, de egy 20-30 perces kocogást, vagy szobakerékpározást iktassunk be az esti zuhanyzás előtt. Az izmaink így kellemesen elfáradnak és könnyebb lesz a pihenés.

Az sem mindegy, milyen tusfürdőt használunk! Az energizáló és vitalizáló tusfürdők, az erős illatok mind élénkítő hatással vannak ránk, ezeket használjuk inkább a reggeli zuhanyzás során. Estére válasszunk valamilyen nyugtató hatású, enyhe illatú tusfürdőt, például levendula tartalmút, amely segíti az elalvást.

Amikor eldöntjük, hogy aludni akarunk, akkor kapcsoljuk ki a tévét és oltsuk le a lámpát. Sokan alszanak el tévé mellett, ami egy nagyon rossz szokás, mivel megnehezíti az elalvást. Az agyunk a filmre, a hangokra figyel, így talán nem is érdekel bennünket az adott film, de ettől még az elalvást megnehezítheti.

A jó alvás leginkább csöndben és sötétben lehetséges! Sötétítsük be a szobát és élvezzük a csöndet. A rohanó világunkban hozzá vagyunk szokva a folyamatos zajhoz és néha nem tudjuk értékelni a csöndet, a jó alváshoz viszont elengedhetetlen!

A vacsorát érdemes lefekvés előtt 3-4 órával elfogyasztani. Ha közvetlenül lefekvés előtt étkezünk, megnehezítjük az elalvást. Érdemes könnyed falatokat választani, a nehéz ételek sem tesznek jót a szervezetünknek!

A fenti tippekre odafigyelvén könnyebbé tehetjük az elalvást és nyugodtabb lehet a pihenés is!

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek