Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tényleg veszélyes a mikró?

Dátum: 2014-03-11 / Írta: Budai István / Látták: 5137 /

Időről időre felbukkan egy pár cikk a mikró sütő ártalmairól. Egyesek szerint elpusztítja az ételekben található vitaminokat, mások a rák kockázatát látják benne, de vajon tényleg veszélyes?




  • Hogyan működik a mikrohullámú sütő?

    Sokaknak boszorkányságnak tűnik, de a mikró sütő működése egészen egyszerű. Az eszköz lelke a magnetron, ami nagyfrekvenciás rádióhullámokat bocsájt ki. Ezek a hullámok megrezegtetik az ételben lévő vízmolekulákat, amelyek a súrlódás hatására felmelegszenek, felmelegítve ezzel az ételt.

    Itt rögtön meg is dől az első interneten olvasható tévhit, miszerint nem lehet műanyag edényben melegíteni. A mikrohullám a víz molekulákra hat, a műanyag edényt nem melegíti fel. Más kérdés, hogy a felmelegített étel átmelegíti a műanyagot, de ez akkor is bekövetkezik, ha a forró ételt tesszük bele egy dobozba.

    Éri-e a szervezetünket mikrohullámú sugárzás?

    A mikrohullámú sütő külső burkolata egy Faraday-kalitka, amibe elektromos tér nem tud behatolni. Ha nem hisszük el próbáljuk ki nyugodtan egy wifi képes mobiltelefonnal. A wifi hasonló frekvencián üzemel, mint a mikró sütő. Ha kapcsolódunk egy wifi hálózatra, majd a telefont betesszük a kikapcsolt mikró sütőbe, az internetkapcsolat is megszakad.

    Való igaz, hogy nem túl egészséges egy mikróban „tartózkodni”, de egy 180 fokra előmelegített sütőben az?

    Ennek ellenére a gyártók szerint mégsem ajánlatos közel merészkedni az ajtóhoz, hiszen egy kevés elektromágneses sugárzás kijut a készülékből. Ez a sugárzás 0,005mW/cm2, ami körülbelül egyszázad része annak, amit egy mobiltelefon működés közben kibocsájt magából.

    De a mikrohullám megváltoztatja az ételek szerkezetét!

    A főzés egyik alapvető célja, hogy megváltoztassuk az ételek szerkezetét. Gondoljunk csak a tojás fehérjére, amely hő hatására kicsapódik, ezzel végérvényesen megváltozik a szerkezete.

    A mikróból kivett étel sugárzik!

    Abban a pillanatban, amikor kinyitjuk a sütő ajtaját a mikrohullámok eltűnnek, mivel a készülék leáll. A mikróból kivett étel, teljesen veszélytelen, a legrosszabb amit történhet, hogy megégeti a szánkat.

    +1 Kiskanál a mikróban

    Tudtad, hogy a tévhitekkel ellentétben, ha benne felejted a kávéban a kiskanalat nem lesz semmi baja a mikrónak? Ugyanis a kávéskanál kisebb a mikrohullám hullámhosszánál (kb. 12 cm), így nem fog kárt okozni a készülékben.

    Szólj hozzá