Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tényleg egészségtelen a margarin?

Dátum: 2021-06-29 / Írta: Budai István / Látták: /

Sokak számára a margarin egyértelműen egészségtelen élelmiszer, amiben semmiféle természetesség nincs és csak a szívbetegség kockázatát növeli. Az ilyen és ehhez hasonló tévhitek miatt egyre többen vannak, akik a margarin helyett a vajat választják abban a hiszemben, hogy ezzel nem ártanak a testüknek. Pedig nem biztos, hogy igazuk van… Olyannyira, hogy mind több orvos javasolja a szívbarát diéta részeként a margarint és teszi tiltólistára a természetesen egészséges élelmiszernek vélt vajat.




  • Most megismerheted közelebbről a margarint, hogy helyes döntést tudj hozni!

    Mi a helyzet a transzzsírokkal?

    A margarint eredetileg növényi olajok hidrogénezésével állították elő. A hidrogénezés az az eljárás, mellyel az olajoknak szilárd állagot adtak. Ez a készítési mód viszont nagyban növelte a margarinok transzzsír tartalmát. Aztán a tudósok rájöttek, hogy ezek a transzzsírok hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez. Ekkor merült fel először a gondolat, hogy az étrendben csökkenteni kell a transzzsírok fogyasztását, ezzel együtt a margarinét is.

    A transzzsírok és telített zsírok fogyasztásának mérséklése mindenképpen előnyös és ma sem vitatott. De azt sem szabad elfelejteni, hogy közben a margaringyártók is változtattak a készítési eljáráson, pl. az ausztrál gyártók már 15 éve olyan margarinokat gyártanak, melyekből teljesen el vannak távolítva a transzzsírok.

    A margarinokat ma már észterezéssel és folyékony növényi olajok hozzáadásával állítják elő. Ennek következtében a növényi olaj-alapú margarinok többségében szinte egyáltalán nem találhatók transzzsírsavak és telített zsírsavak is csak kis mértékben.

    Jobb, ami természetes?

    Míg a vajat természetes mivolta miatt hajlamosak vagyunk fenntartások nélkül egészséges élelmiszerként kezelni, az iparilag előállított margarinra rögtön rásütjük, hogy mivel nem természetes, biztosan sokkal egészségtelenebb a vajnál. Márpedig a szakemberek szerint ezen a gondolkodáson ideje változtatni. Annak oka, hogy a margarint ajánlják a vaj helyett a szív védelmében, nagyon egyszerű: a zsírtartalmukban lévő különbség. Átlagosan a vaj 50%-ban telített zsírokat tartalmaz, 4%-ban pedig transzzsírokat. Ezzel szemben a margarinban csupán 14% zsír és 0,25% transzzsír van.

    A kettő közül ebből a szempontból tehát nem nehéz győztest hirdetni. Ugyanakkor azt is érdemes hangsúlyozni, hogy a margarin attól, hogy egészségesebb a vajnál, még nem válik egészségessé. Sokkal jobb alternatívát is találhatunk helyette, pl. az avokádót, az olívaolajat, mandulaolajat vagy lenmagolajat, melyek hasznosabbak a szív számára.

    Akárhonnan is nézzük, egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, a vajnak és a margarinnak is juthat hely. Egyikkel sem szabad túlzásba esni, ami a mennyiséget és a fogyasztás gyakoriságát illeti. Az íze kedvéért alkalmanként nyugodt szívvel fogyaszthatod!

    Szólj hozzá