Most megismerheted közelebbről a margarint, hogy helyes döntést tudj hozni!
Mi a helyzet a transzzsírokkal?
A margarint eredetileg növényi olajok hidrogénezésével állították elő. A hidrogénezés az az eljárás, mellyel az olajoknak szilárd állagot adtak. Ez a készítési mód viszont nagyban növelte a margarinok transzzsír tartalmát. Aztán a tudósok rájöttek, hogy ezek a transzzsírok hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez. Ekkor merült fel először a gondolat, hogy az étrendben csökkenteni kell a transzzsírok fogyasztását, ezzel együtt a margarinét is.
A transzzsírok és telített zsírok fogyasztásának mérséklése mindenképpen előnyös és ma sem vitatott. De azt sem szabad elfelejteni, hogy közben a margaringyártók is változtattak a készítési eljáráson, pl. az ausztrál gyártók már 15 éve olyan margarinokat gyártanak, melyekből teljesen el vannak távolítva a transzzsírok.
A margarinokat ma már észterezéssel és folyékony növényi olajok hozzáadásával állítják elő. Ennek következtében a növényi olaj-alapú margarinok többségében szinte egyáltalán nem találhatók transzzsírsavak és telített zsírsavak is csak kis mértékben.
Jobb, ami természetes?
Míg a vajat természetes mivolta miatt hajlamosak vagyunk fenntartások nélkül egészséges élelmiszerként kezelni, az iparilag előállított margarinra rögtön rásütjük, hogy mivel nem természetes, biztosan sokkal egészségtelenebb a vajnál. Márpedig a szakemberek szerint ezen a gondolkodáson ideje változtatni. Annak oka, hogy a margarint ajánlják a vaj helyett a szív védelmében, nagyon egyszerű: a zsírtartalmukban lévő különbség. Átlagosan a vaj 50%-ban telített zsírokat tartalmaz, 4%-ban pedig transzzsírokat. Ezzel szemben a margarinban csupán 14% zsír és 0,25% transzzsír van.
A kettő közül ebből a szempontból tehát nem nehéz győztest hirdetni. Ugyanakkor azt is érdemes hangsúlyozni, hogy a margarin attól, hogy egészségesebb a vajnál, még nem válik egészségessé. Sokkal jobb alternatívát is találhatunk helyette, pl. az avokádót, az olívaolajat, mandulaolajat vagy lenmagolajat, melyek hasznosabbak a szív számára.
Akárhonnan is nézzük, egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, a vajnak és a margarinnak is juthat hely. Egyikkel sem szabad túlzásba esni, ami a mennyiséget és a fogyasztás gyakoriságát illeti. Az íze kedvéért alkalmanként nyugodt szívvel fogyaszthatod!