A mai felnőttek gyerekkorában jószerivel csak szimpla salátát lehetett kapni, ma már alig győzünk választani a salátafélék (jégsaláta, kínai kel, római saláta, szívsaláta, madársaláta), illetve egyéb, salátaként alkalmazható növények (cikória, mángold, szárzeller stb.) közül.
Tehát mi az a rukkola?
A rocket (roquette) néven is ismert fűszernövény alkalmazása elsősorban a mediterrán területeken elterjedt, hiszen onnan származik. Az olasz konyha előszeretettel teszi levesekbe, salátákba, pizzákra, tésztákra, illetve díszít vele sajttálakat és mindenféle sós ételt.
Íze meglehetősen karakteres – a zsázsára, illetve a borsra emlékeztet – így egymagában kevésbé jó választás, más salátanövényekkel vagy zöldségekkel keverve viszont kiváló ízhatást érhetünk el.
Milyen élettani hatásokkal bír a rukkola?
A keresztesvirágzatúak családjába tartozó növény, a brokkolihoz, karfiolhoz és káposztához hasonlóan igen erős antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz, amelyek az ún. AITC enzimmel együttműködve akár a daganatos betegségek megelőzésében és gyógyításában is szerepet kaphatnak.
Az igénytelen kis növény számtalan vitamint (B-komplex, béta-karotin, C-, és a káposztafélékre jellemző K-vitamin) és ásványi anyagot (réz, vas, kálium, kalcium, mangán, foszfor) tartalmaz.
Kiválóan tisztítja a májat, vesét és a vért, valamint megszünteti a testünkben kialakult esetleges gyulladásokat. Nem csak a méregtelenítésben játszik így fontos szerepet, hanem gyakori és nagyon hatékony elemét képezi a fogyást célzó diétáknak, hiszen segít eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből.
Mint minden zöld leveles növény, a rukkola is gazdag klorofillban. A klorofill kiváló antioxidáns, javítja a vér oxigénfelvevő képességét és szembeszáll az aflatoxinokkal, amelyekről bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatásúak.
A K-vitamin kiváló csontvédő hatású, megakadályozza, hogy a szervezetünk kalciumot vonjon ki a csontszövetekből, miközben rendkívüli kalciumtartalmával bőségesen ellát ezzel a fontos ásványi anyaggal.