Lehet, hogy eddig te sem tudtad, hogy rosszul főzöd a tésztát, de ha most mégis fény derül rá, azt is eláruljuk, hogyan küszöbölheted ki ezeket a hibákat!
1. Túl kicsi edényben főzöd
Tésztafőzéshez a legnagyobb fazekadat vedd elő, amibe jó esetben belefér 5-6 liter víz. Ennyivel töltsd meg. Ha túl kevés vízben főzöd, a tészta lehűti a vizet, mikor a fazékba teszed, ezután pedig több időbe fog telni, míg újra fel tud forrni. A tészta csak le fog ülni a fazék aljára és nem megfelelő állagúra fő meg.
Ha kisebb méretű fazekat használsz, abban eleve kevesebb víz áll a tészta rendelkezésére. A kicsapódó keményítő miatt a tészta ragacsos lesz, miután leszűröd.
2. Kihagyod a sót
Talán, mert egészségesebben szeretnénk táplálkozni, egyre gyakrabban hagyjuk ki a sót a tészta főzővízéből. Pedig ez nagy hiba, hiszen a séfek szerint a főzővíznek egyenesen olyan sósnak kell lennie, mint a tengervíznek.
Többre van szüksége a tésztának egy csipet sónál, de az egészséged miatt mégsem kell aggódnod, hiszen a tészta nem szívja magába a só nagy részét, csak az állaga lesz roppanósabb tőle. 5-6 liter vízhez 1-2 evőkanál sót adj.
3. Elfelejted megkeverni
Mikor a víz már forr, keverd meg a tésztát ahelyett, hogy csak magára hagynád a fazékban. Máskülönben a tészta leragad a fazék aljára és összecsomósodik, gumis állagú lesz. Rendszeresen kavargasd, hogy a tésztadarabok ne tudjanak összeragadni.
4. Leöblíted a tésztát
Senki sem akar ragacsos tésztát, ezért sokan alkalmazzák az öblítést, hogy megszabaduljanak a tésztára rakódott keményítőtől. Viszont csúszós, nyúlós tésztára sem vágyik senki, nem beszélve arról, hogy ha vízzel leöblíted a tésztát, a szósz sem fog rátapadni. Ezért ne bonyolítsd a tésztafőzés folyamatát, ezt a lépést hagyd ki!
5. Hagyod állni
A tésztát elkészülte után a lehető leghamarabb tálald fel. Még mielőtt megfőne, a szűrőt már készítsd elő, hogy a tésztának a vízben se kelljen várakoznia. Ha leszűrted, szedd ki előmelegített tálba és meleg szószt tegyél rá, majd rögtön tedd az asztalra.