Nincs ez másképp az ételeket tekintve sem, sok újdonság érkezik a piacra, különlegesebbnél különlegesebb összetevőkkel.
A zöldségeket mindig is szívesen fogyasztottuk hús mellé köretként, de a gyümölcsöket hús mellé valahogy elképzelhetetlennek tartjuk. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sós-édes ízvilág, rengeteg kedvelője van. Biztosan emlékszünk kisiskolás korunkból a meggyszószos főtt húsra pirított búzadarával, amelyet a menzás nénik raktak a tálcánkra, mi pedig értetlenül néztünk rájuk. Néhányan kedveltük, néhányan nem, egy biztos: megosztó volt.
Az ehhez hasonlóan jól bevált retro receptektől eltérően ma elhoztunk pár olyan receptet is, amelyet első ránézésre nem biztos, hogy elkészítenénk, pedig megéri. Íme!
1. Gyümölcsös pizza
Kezdjük a listát egy kis bemelegítéssel, ami pedig nem más, mint a mindenki által rajongásig kedvelt pizza. Biztosan mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki imádja a Hawaii pizzát, vagyis az ananásszal díszített olasz ételt. Valljuk be, legalább egyszer nekünk is biztosan elkerekedett a szemünk az ananász-pizza kombó hallatán, de egyáltalán nem ördögtől való. Sőt, mi több, ma már létezik körtés pizza, szőlős és barackos is, kedvünkre válogathatunk, melyik gyümölcsöt szeretnénk feltétként látni.
Elkészítésük sem nagy ördöngösség, hiszen csak egy pizza alapot kell készítünk, amelyre ízlés szerint pakoljuk rá a feltéteket, fűszereket, szószokat. Ízletes végeredményt kapunk, amely egy mindennapi étel nem mindennapi megoldása.
2. Vadhús gyümölcsmártással
Szokatlan kombináció lehet ez is, hogy egy erősen fűszerezett húst egy finom, könnyed, gyümölcs alapú mártással tálaljunk, de fenomenális párosítás. Az édes és sós íz keveredése pikáns ízvilágot eredményez.
Természetesen ahogy az összes receptnél, úgy itt is kedvünkre variálhatjuk az összetevőket, alapanyagokat. A húsok elkészítését sem kötik szigorú szabályok, lehet vajon sütni, natúran vagy túlfűszerezve, kicsit jobban megpirítani, de akár félig nyersen is hagyni – minden tőlünk és ízlésünktől függ.
Nem kell ragaszkodni a már fent említett hús-szósz-dara trióhoz, nyugodtan eresszük szabadon fantáziánkat és próbáljuk ki azt, amiről elsőre azt gondolnánk, biztosan nem lesz finom. Az alapanyagokon sok múlik, így érdemes körültekintően vásárolni főzés előtt, hogy a kiváló alapanyag garantált legyen. Még szerencse, hogy a két fő összetevőt, a húst és a gyümölcsöt megtaláljuk a Tesco akciós újság kínálatában, méghozzá páratlan áron és minőségben.
3. Grillezett gyümölcs
Itt a nyár, elő a grillekkel! A grillezés az egyik legelterjedtebb és kedveltebb nyári program. Van egy különleges hangulata annak, ha barátainkkal egybegyűlünk és a kertben, a medenceparton ülve közösen készítjük el a vacsorát. Biztosan ők is értékelnék, ha a szokásos sült csirke és kukoricás rizs helyett előrukkolnánk valami speciális menüvel.
Ilyen lehet a grillezett gyümölcs, amelynek többféle elkészítési formája van. Érdemes a gyümölcsök kevésbé érett változatát választanunk erre a célra, ugyanis a túlérettek hamar széteshetnek grillezés közben. Dönthetünk a banán, mangó, ananász, eper, barack, de még a görögdinnye grillezése mellett is. Tűzzük pálcára a kiszemelt gyümölcsöket a hússal együtt és már mehetnek is a rácsra! Ízlés szerint meglocsolhatjuk egy kis balzsamecettel, így aztán egészen biztosan pikáns végeredményt kóstolhatunk.
Kísérletezzünk nyugodtan, nem is szükséges pontosan követni a receptet. Mit veszíthetünk, próba-szerencse! Ha nem sikerül, vagy nem ízlik, még mindig rendelhetünk valamit. :)