Az elkészült dekorációkat festhetjük, csillámmal díszíthetjük, vagy akár hagyhatjuk őket egyszerű fehérben, hogy skandináv letisztultságot csempésszünk a karácsonyfa alá. A recept könnyen követhető, az eredmény pedig mindig látványos. Így akár utolsó pillanatban is elkészíthetjük a tökéletes ünnepi kiegészítőket.
A szódabikarbóna díszek elkészítéséhez mindössze három alapanyagra van szükség: szódabikarbóna, kukoricakeményítő és víz. Az arányokat könnyű megjegyezni:
- 2 egység szódabikarbóna
- 1 egység kukoricakeményítő
- 1,25 egység víz
Az én esetemben egy egység 1,5 dl volt, tehát 3 dl szódabikarbónát, 1,5 dl kukoricakeményítőt és 1,25 dl vizet használtam. Ezeket egy lábasba öntjük, és alacsony lángon melegíteni kezdjük. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, mert a keményítő hamar sűrűsödni kezd, és könnyen leéghet.
A főzés során először kissé görcsös masszát kapunk, de ez teljesen normális. Amikor a keverék kemény állagot vesz fel, levesszük a tűzről, és azonnal egy zacskóba tesszük, amelyet légmentesen lezárunk. Hagyjuk hűlni, de készüljünk fel, hogy első ránézésre morzsalékos, töredező állagúnak tűnhet. Ez nem probléma! Ahogy kihűl, kibontjuk és alaposan átgyúrjuk. A gyúrás során a massza selymes, könnyen formázható gyurmává válik.
A gyurmát sütőpapíron kinyújtjuk, hogy a munkafelülettől könnyen elváljon. A legjobb, ha a díszek vastagsága 3-5 mm között van, így száradás közben sem görbülnek meg. A kívánt formákat kiszaggatjuk, és egy tálcára helyezzük. Ha fel szeretnénk lógatni a díszeket, szívószállal lyukat készítünk rajtuk. Érdemes egyszerre csak a massza felével dolgozni, a másik felét zacskóban tartva, hogy ne száradjon ki idő előtt.
A díszek levegőn száradnak, körülbelül 1-2 nap alatt. Száradás után festhetjük őket temperával, akrilfestékkel, vagy szórhatunk rájuk csillámport, de fehéren hagyva is gyönyörűek. Ezek az egyszerűen elkészíthető díszek tökéletesen illenek a karácsonyi hangulathoz, és bármilyen dekorációs ötletet megvalósíthatunk velük. 🎄