Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szezonális alapanyagok: Június

Dátum: 2020-06-01 / Írta: Budai István / Látták: 71 /

Visszavonhatatlanul berobbant az igazi zöldség- és gyümölcsszezon! Igazi kánaán fogadja most azokat, akik az év eddigi szakaszában epedve várták, hogy minél több illatos és ízekkel teli, hazai alapanyag kerülhessen az asztalunkra.




  • Lássuk, miből válogathatunk júniusban, ha friss idényzöldségeket és gyümölcsöket keresünk!

    Zöldségek

    1. Brokkoli

    Ahogyan a többi káposztaféle, a brokkoli is kitűnő C-vitamin forrás. Természetes antibiotikus hatásával számos baktérium, vírus és gomba szaporodását képes meggátolni. Naponta kellene ennünk, főleg, mikor frissen is elérhető az évnek ebben a szakaszában! A brokkoli bővelkedik az oxidatív stresszel szemben védelmet nyújtó antioxidánsokban, hatékonyan lassítja az öregedést és csökkenti a rák kockázatát. A brokkoli akkor a legfrissebb és tápanyagokban leggazdagabb, ha még nem jelentek meg rajta a sárgászöld virágok.

    2. Cékla

    Az egyik legmegosztóbb zöldség, vagy rajonganak érte vagy nem ennék meg semmi pénzért. Aki ez utóbbi csoportba tartozik, annak mégis érdemes kísérletezni vele, elkészíteni többféleképpen, hogy bekerülhessen az étrendjébe. Sok kutató a daganatok természetes ellenszerének tartja az ígéretes kutatások alapján. A levében találjuk a legtöbb tápanyagot, köztük a vasat, magnéziumot, B-vitaminokat, folsavat. Kismamák számára pedig azért is ajánlott, mert nagyban csökkenti a fejlődési rendellenességek kockázatát a születendő babánál.

    3. Kapor

    Különleges, karakteres ízű zöldség és fűszernövény, ami nélkül nem készülhet jó savanyú uborka és isteni tökfőzelék sem! A friss kapor aromáját a szárított, tasakos fűszerben nyomokban sem találjuk meg, ezért ha itt a szezonja, ne spóroljunk vele! Nagyon jó mangán forrás, tele van antioxidánssal, A-vitamin és folsav pótlásához is fogyaszthatjuk. Használjuk köretek, húsok fűszerezéséhez!

    4. Sárgarépa

    Ez a gyökérzöldség közismerten az egyik legjobb béta-karotin forrás. Ez adja élénk színét, a szervezetünk ebből készít A-vitamint. A sárgarépa nagyon jót tesz a szemnek, de csökkenti a szívbetegség és a rák kockázatát is. Óriási előnye, hogy szinte bármilyen ételben helyet kaphat, úgy levesekben, köretekben, salátákban, mint szószokban vagy éppen süteményekben. Az új, frissen termett sárgarépa édes ízével még a cukor egy részét is kiválthatjuk a süteménytésztákban.

    5. Kelkáposzta

    Nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek a kelkáposztát. Az egyik legegészségesebb alapanyag a világon, ami ráadásul hazánkban is megterem. Elég egy kiskert hozzá, hogy frissen szedve nyáron főzhessünk belőle és eltegyünk télire is, hiszen sokáig eláll. A-, B-, C- és K-vitamin, kalcium, cink, mangán és még hosszan lehetne sorolni a benne rejlő tápanyagokat. Minden szívbarát diétában ott a helye, hiszen csökkenti a koleszterinszintet és keringési betegségek veszélyét.

    Gyümölcsök

    1. Málna

    Bogyós gyümölcsként a legegészségesebbek közé tartozik. Béta-karotin, zeaxantin, lutein, C- és E-vitamin a legértékesebb összetevői. Igen hasznos tápanyagokat tartalmaz a szív és az agy számára, az emésztést pedig magas rosttartalmával támogatja. Használjuk fel süteményekhez, készítsünk belőle lekvárt, szörpöt és minél többször együk frissen szendve!

    2. Egres

    Köszméte vagy pöszméte – akárhogy is nevezzük, ugyanarról a gyümölcsről van szó, amit néhány száz évvel ezelőtt még elsősorban gyógynövényként használtak. Alacsony kalóriatartalma miatt beilleszthető a fogyókúrába, megszünteti a székrekedést, csökkenti a gyulladásokat, lázzal járó betegségek esetén is sokat segít. Ha még éretlenül szedjük le, télire is eltehetjük az ásványi anyagok és vitaminok pótlásához.

    3. Sárgadinnye

    A nyár egyik legegészségesebb gyümölcse, ami ráadásul még nagyon jól hűsít is a kánikulában. Sárga színe már sejteni enged béta-karotin tartalmát, ami nemcsak immunrendszerünk számára fontos, de szemünknek és bőrünknek is. A várandósság korai szakaszában létfontosságú folsavból is sok található benne, de azoknak is ajánlott, akik éppen fogyni szeretnének, mivel nagyon magas a a rost- és víztartalma.

    4. Sárgabarack

    A korai fajták szerencsére már júniusban érnek, és ez nemcsak azok számára jó hír, akik lekvárt szeretnének főzni belőle. A sárgabarack mindenkinek tartogat valamit. A gyerekeket az édes ízével veszi a lábáról, a felnőtteknek pedig szívvédő, emésztést segítő és immunrendszert erősítő hatásai lényegesek. Antioxidánsaival az oxidatív stressztől védi sejtjeinket, belülről szépíti bőrünket.

    Szólj hozzá