Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szabad-e mikrózni az ételt? Mi az igazság a mikrohullámú sütő körül?

Dátum: 2025-05-01 / Írta: Budai István / Látták: /

Sugároz, roncsol, „megöli” a vitaminokat – rengeteg rémhír kering a mikrohullámú sütőről, pedig sokan napi szinten használják. De vajon tényleg veszélyes a mikrózás? Elvesznek a tápanyagok? És mi az, amit tényleg nem szabad beletenni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat – tényekre alapozva.

  • A mikrohullámú sütőt sokan használják melegítésre, főzésre vagy akár zöldségpárolásra – mások viszont messziről elkerülik, mert tartanak az állítólagos „sugárzástól” és „tápanyagrombolástól”. De mit mond erről a tudomány, és mire kell valóban figyelni?

    1. Tévhit: A mikró „besugározza” az ételt

    Valóság: A mikrohullámú sütő nem sugárzó eszköz abban az értelemben, ahogy sokan gondolják. Nem teszi radioaktívvá az ételt – csupán mikrohullámokat használ, amelyek az ételben lévő vízmolekulákat rezegtetik, így belülről melegítik fel. A készülék belső tere zárt, a hullámok nem jutnak ki belőle (ha sérült a készülék, az persze más kérdés).

    2. Tévhit: A mikró elpusztítja a tápanyagokat

    Valóság: Minden hőkezelés hatással van a vitaminokra, de a mikrózás nem rosszabb, sőt sok esetben kíméletesebb, mint a hosszabb főzés. Rövidebb ideig tart, kevesebb vizet igényel (pl. zöldségek párolása), így kevesebb tápanyag oldódik ki. A C-vitamin tartalom például mikrózva jobban megmaradhat, mint ha vízben főznénk.

    3. Tévhit: Műanyag mindig veszélyes mikróban

    Valóság: Nem minden műanyag mikrózható, ez igaz. De léteznek kimondottan mikróbarát, BPA-mentes műanyag tárolók, amelyek biztonságosan használhatók. Ami tényleg veszélyes lehet: vékony, gyenge minőségű műanyag vagy eldobható ételdoboz, mert ezek oldhatnak ki káros anyagokat melegítéskor.

    4. Tényleg vannak dolgok, amiket nem szabad mikróba tenni

    Igen, tojást héjastól, fémtárgyakat, szorosan zárt edényeket, és nagyon zsíros vagy száraz ételt (pl. bacon) nem szabad mikrózni. Ezek vagy szétrobbannak, vagy tüzet okozhatnak. Fontos a megfelelő edényhasználat és a hőeloszlásra való odafigyelés.

    5. Mikróban is lehet egészségesen főzni

    Zöldségek párolása, hal elkészítése, rizs főzése – mind megoldható mikróval, ha tudjuk, hogyan. Gyors, energiatakarékos, és kevésbé roncsolja a tápanyagokat, mint sokan hiszik. A titok a rövid idő + kis mennyiség + megfelelő edény.

    A mikrohullámú sütő nem ördögtől való, és nem kell kidobni a konyhából. Ha megfelelően használjuk, gyors, kényelmes és egészséges segítőnk lehet. A lényeg: ne higgyünk vakon a rémhíreknek, de tartsuk be a biztonsági szabályokat – és ne mikrózzuk a vasvillát.

    Szólj hozzá