Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A profi szakácsok titkai – Ezekkel a trükkökkel még finomabbat főzhetsz!

Dátum: 2017-11-20 / Írta: Budai István / Látták: 2469 /

Néha a legkisebb dolognak köszönhetjük a legnagyobb változást. Igaz ez a főzés esetében is, kezdve már egészen a feldolgozás fázisától. Sőt, a főzés terén óriási javulást érhetünk el, ha néhány apróságon változtatunk! Dobd fel te is az ételek ízét az alábbi tippek segítségével!




  • Ne vágd fel a hagymát előre!

    A hagyma nemcsak erős szagot áraszt a konyhában, ha idő előtt felvágod, de ízéből is sokat veszít. A legjobb, ha utolsó pillanatban, közvetlenül, mielőtt az ételhez adnád, aprítod fel.

    Ne magozd ki a paradicsomot!

    Túl sok okot eddig sem lehetett az aprócska magok eltávolítására, de ezentúl biztosan nem fogod tenni, hiszen a magok és a körülötte lévő, zselészerű részek tartalmazzák a paradicsomban a legtöbb ízt. Csak abban az esetben válaszd a magozást, ha a recept ezt kifejezetten előírja a magas nedvességtartalom elkerülése miatt.

    Őrizd meg a zsiradékok ízét!

    A zsiradékok – beleértve az olajokat, a vajat – hamar oxidálódnak, ezzel együtt ízükből is veszítenek. Ne hagyd őket sokáig a szabad levegőn, tárold a szilárd zsiradékokat a hűtőben, a növényi olajok flakonján a kupakot pedig mindig gondosan zárd vissza.

    Csak akkor fogj hozzá a sütéshez, mikor a zsiradék már elég forró!

    Akár zöldséget, akár húst készítesz, kulcsfontosságú, hogy ne siettesd a sütés folyamatát! Várd meg, míg a zsiradék pontosan annyira felforrósodik, hogy ha beleteszed a húst vagy a zöldséget, egyből beinduljon a sülés folyamata.

    Forgasd meg a fűszereket zsiradékban!

    Hogy a fűszernövények kiadják magukból teljes ízüket és aromájukat, mielőtt az ételbe tennéd őket, 1-2 percig forgasd meg őket forró zsiradékban!

    Időzítsd a friss fűszernövények hozzáadását!

    Ha nem szárított, hanem friss fűszernövényekkel főzöl, nagyon fontos, hogy mikor adod őket hozzá az ételhez. A zsálya, a rozmaring, az oregánó és a majoránna mehet bele már a főzés kezdetén. Ezek nagyon intenzív ízű fűszerek, melyek a főzés végére pont annyira engednek aromájukból, hogy az ízük a legjobban élvezhető legyen. A kevésbé tolakodó ízzel rendelkező fűszereket, mint a petrezselyem, a koriander, metélőhagyma, tárkony, bazsalikom, időzítsd az utolsó előtti pillanatra!

    Szólj hozzá