Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A palack felbontása után meddig iható a bor?

Dátum: 2017-12-08 / Írta: Budai István / Látták: 446 /

Vacsora után általában marad még bor az üvegben. A kérdés, hogy meddig iható, meddig tartható el, éppen ezért mindig aktuális és sokakat foglalkoztat. Ha sajnálod kiönteni a finom nedűt, ne ess pánikba, nem fog holnapig megromlani!




  • Valójában megfelelő tárolás mellett a bor éppen olyan ízletes lesz holnap este, mint amilyen ma. A vörös- és a fehérbor 2-4 napig őrzi meg a minőségét, a habzó bornak azonban rövidebb a lejárati ideje. 1-3 nappal a felnyitás után mindenképpen fogyasszuk el. Természetesen a bor minősége is befolyásolja az eltarthatóságát. Sok dolog van azonban, amit magunk is megtehetünk, hogy tovább megőrizzük a borok minőségét.

    Ha vacsora mellé csak egy pohár bort iszunk, rögtön kitöltés után zárjuk vissza az üveget és tegyük a hűtőbe. Akár fehér-, akár vörösborról van szó, a hűtés jótékonyan lelassítja az oxidációs folyamatot és megóvja a bort a megromlástól.

    Néha azonban ez nem elég és a legnagyobb körültekintés ellenére is megsavanyodik a bor. Hogy ne ecetet kelljen innunk, előbb egy keveset töltsünk a pohárba és vizsgáljuk meg. Szagoljuk meg, hasonlít-e a borra, opálos vagy tiszta-e. Ha mindent rendben találunk, kortyoljunk bele!

    Még az ízlelésre megromlottnak tűnő bort sem kell kidobni! Attól, hogy meginni nem jó, főzni még lehet, hogy tudunk vele. Sok recepthez kifejezetten régi bor kell annak különleges íze miatt. A maradék bort ezenkívül jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.

    Szólj hozzá