Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Örök kérdés: Margarin vagy vaj? – Melyik az egészségesebb?

Dátum: 2021-05-09 / Írta: Budai István / Látták: /

Hogy vajat vagy margarint használunk-e, azt általában az egyéni ízlés dönti el. Teljesen más kérdés, hogy melyik az egészségesebb. Ha egyiket vagy másikat mindenképpen szeretnénk kiiktatni az étrendünkből, akkor a kérdés nem is kérdés többé. Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, melyik jelent kisebb veszélyt az egészségünkre, annak érdemes alaposabban utánajárni!




  • Bár sokan a vaj és a margarin elnevezést egymás szinonímájaként használják, a köztük lévő hasonlóságok ellenére azért lényeges különbségek vannak a két élelmiszer között. Te például vajjal kened meg a kenyered vagy margarinnal? Talán rávágod, hogy vajjal, miközben a dobozon, amibe belemártod a kést, nagy betűkkel virít a margarin felirat. Elterjedt tévhit az is, hogy a margarin nem is igazi élelmiszer, hanem egy mesterségesen előállított, műanyag vacak, aminek nem is szabadna, hogy helye legyen az étrendünkben. Néhány dolgot tehát nem árt a tisztázni, mielőtt a margarint kifejezetten ártalmas, a vajat pedig maradéktalanul egészséges élelmiszernek könyvelnénk el, hiszen mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

    Vaj

    A vaj állati eredetű zsiradék, melyet a tejből választanak el speciális köpülési technológiával. Mivel állati eredetű, nagyobb arányban tartalmaz telített zsírsavakat és találhatók benne transzzsírok is, hiszen ezek a növényevő állatok tejében is jelen vannak. Az állati eredetű transzzsírok túlzott fogyasztása pedig az egyik legfőbb rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek. Hogy a vaj mennyi transzzsírt tartalmaz, azt a csomagoláson nem fogjuk megtalálni. Általánosságban elmondható, hogy 1 evőkanál vaj 7 g telített zsírsavat tartalmaz, ami harmada a napi ajánlott mennyiségnek

    A vajnak különböző fajtái vannak, pl. szendvicsvaj, teavaj, vajkrémek. Ezek közül a teavaj a legzsírosabb (80%), ezt követi a szendvicsvaj (70%), mely zsírtartalma alapján szintén nem illeszthető be semmilyen szívbarát vagy diétás étrendbe.
    Ha rendszeresen fogyasztunk vajat, ne csodálkozzunk, hogy rövid idő alatt megemelkedik a káros koleszterinszint a vérünkben. A transzzsírok nemcsak a káros LDL-koleszterin szintjét növelik, de a hasznos HDL-koleszterin szintjét is csökkentik ezzel párhuzamosan

    A vaj előnye, hogy természetes módon tartalmaz A-, D-, E- és K-vitamint, melyek nem hozzáadott formában vannak jelen benne, ezért jobban és könnyebben hasznosíthatók a szervezet számára.
    A vaj kalóriatartalma viszonylag magas, de nem magasabb, mint a teljes zsírtartalmú margariné. 1 evőkanál vaj 100 kalóriát tartalmaz, a csökkentett zsírtartalmú margarinban ennek kb. a fele található meg.
    Ha sütéshez használjuk a vajat, a tészta puhább, omlósabb lesz. Levesek, mártások készítéséhez is inkább a vaj ajánlott, ám húsok, zöldségek pirításához ne használjuk, mert a magas hőt nem bírja jól.

    Margarin

    Növényi olajokból és zsírokból készül, sokszor tejet adnak hozzá és egyéb összetevőkkel gazdagítják, pl. egészséges zsírsavakkal és vitaminokkal. A mai margaringyártás modernnek tekinthető, nagyjából 20 éve igen korszerű módon történik. Ennek köszönhetjük, hogy a ma kapható margarinok már szinte semmiben sem hasonlíthatók az évtizedekkel ezelőttiekhez. A növényi olajok a bennük található telítetlen zsírsavak miatt folyékony állapotúak. A margarin attól lesz szilárd, hogy ezeket az olajokat hidrogénezik. De ez sem törvényszerű, hiszen már kaphatók olyan margarinok, melyek nem tartalmaznak hidrogénezett növényi zsiradékot.

    Mivel a növényi olajoknak nincs koleszterintartalma, a margarin nem fogja veszélyeztetni ilyen szempontból az egészségünket. Kalóriatartalma bár lehet megegyező is a vajéval, a legtöbb gyártó kifejezetten ügyel arra, hogy csökkentett kalóriatartalmú margarinokat tegyen elérhetővé a vásárlók számára. Így fogyókúra szempontjából a margarin jobb választásnak tűnhet, mint a vaj.

    A margarin sokszor hozzáadott vitaminokat tartalmaz és léteznek omega-zsírsavval dúsított változatok is. Bár a tápanyagok pótlása fontos és hasznos, mivel ezek hozzáadott formában találhatók meg a margarinban, kisebb mértékben hasznosulnak, mint a vaj természetes vitaminjai.
    Kevert tésztákat készíthetünk margarinnal, és mivel jól bírja a magas hőt, pirításhoz is célszerűbb használni, mint a vajat.

    A fentiek után elmondható, hogy a vaj és a margarin versenyében nem lehet győztest hirdetni. Egy állati és egy növényi eredetű termék áll egymással szemben, előnyökkel és hátrányokkal mindkét oldalon. Leginkább az egyéni preferenciák lehetnek döntőek abból a szempontból, hogy melyikkel járunk jobban, de esetükben is érvényes az örök igazság: mértékkel fogyasszuk és akkor egyik sem okozhat problémát.

    Szólj hozzá