Ha eddig csak találomra vetted le a polcról a csokimikulást, itt az idő tudatosabban hozzáállni a kérdéshez, hogy vajon melyiket válaszd. Nem, nem a méret, nem a szín és nem az a döntő, hogy melyik Mikulásnak kedvesebb az arca a csomagoláson. A lényeg belül rejlik, ezért jobban teszed, ha a külcsín helyett inkább az összetevők listáját kezded el alaposabban megvizsgálni!
Ugyanis itt dől el, hogy mennyire minőségi a termék, amit a kezedben tartasz. Kakaótartalmát tekintve lényeges, hogy benne a kakaó és a kakaóvaj aránya minél magasabb legyen. A címkén legalább 30%-os kakaótartalmat keressünk. Ha ennél alacsonyabb, akkor kakaós bevonómasszából készült a csokimikulás, amiben a kakaóvajat növényi olajokkal pótolták. Ezek nemcsak egészségtelenebbek, de íztelenebbek is, mint a valódi csokoládéból készült társaik.
Egy minőségi termékhez a gyártó és a forgalmazó is örömmel adja a nevét. Ezért csakis olyan csokimikulást vásároljunk, melyen mindkettőnek a neve szerepel, ez már némileg garanciát adhat a termék minőségére nézve. Figyeljünk természetesen a lejárat dátumára is. Megbízható terméket, aminek készítése a gyártóig visszavezethető, ne az utcai árusoknál, hanem az üzletekben keressünk.
A legfontosabb tehát, hogy megfelelő helyen vásároljunk és olyan csokimikulást keressünk, melyben minél magasabb – akár 60-70%-os a kakaótartalom. Ezek ízre talán kesernyésebbek – hiszen a cukor is jóval kevesebb bennük -, de nem árt rászoktatni a kicsiket arra, hogy az édességek tekintetében is értékeljék az egészségeset.