Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mitől lesz pihe-puha a linzer?

Dátum: 2020-08-05 / Írta: Budai István / Látták: 119 /

Könnyen előfordulhat, hogy már többször is megpróbáltál linzert sütni, de egyszer sem lett olyan omlós a tészta, amilyet szerettél volna. Ne add fel, hiszen a puha, omlós linzer titkait most eláruljuk neked!




  • 1. Az összetevők hidegek legyenek!

    A linzertésztánál különösen oda kell figyelni arra, hogy a lehető leghidegebb hozzávalókkal dolgozzunk. Ezért már előre mérjük ki a szükséges adagokat és azokat tegyük be a hűtőbe, így a konyha melegében már csak a gyors összedolgozással kell foglalkozni, a méregetséssel nem. Jó trükk a vaj hidegen tartására, ha előtte késsel kockákra vágod vagy lereszeled és így teszed be a hűtőbe. A lisszttel hamarabb össze tudod keverni és kisebb eséllyel olvad fel. Ha ugyanis erre nem figyelünk, a liszt túl sok zsiradékot szív magába és oda a linzer.

    2. Dolgozz gyorsan!

    Nem elég, ha előre lehűtöd a hozzávalókat. Ugyanilyen fontos, hogy gyorsan is dolgozz velük, különben bőven lesz idejük felmelegedni. A tészta összeállításával töltött időt lerövidítheted, ha robotgéppel dolgozod össze a hozzávalókat. Ráadásul így a kezed melegétől sem fog felolvadni vaj. Magát a tészta összeállítását is hidegben végezd. Nyisd ki az ablakot vagy menj ki az erkélyre!

    3. Pihentesd!

    Pihentetni nem csak a kelt tésztákat kell, de a linzertésztát is. Legalább 1 órára tedd a hűtőbe, de nyugodtan benne hagyhatod akár egész éjszakára is. Minél többet pihen a tészta, annál puhább lesz. Fontos, hogy ha már nyújtod és szaggatod, a közben leeső maradékokat szintén tedd a hűtőbe addig, míg fel nem használod.

    4. A margarint felejtsd el!

    Ha már a linzer van olyan kegyes, hogy kevés hozzávalóból is el tud készülni, legalább annyit tegyél meg, hogy minőségi alapanyagokból állítod össze! A margarin talán kéznél van, mégse használd ehhez a tésztához! Vegyél igazi vajat és abból készítsd el a linzert! Egyesek szerint, ha a vaj mennyiségéből egy kicsit lecsípsz és zsírral pótolod ki, a linzer még omlósabb lesz.

    5. A liszt nélkülözhetetlen!

    Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a linzered liszt nélkül készüljön, akkor neki se állj! A linzertészta nem nélkülözheti a fehér lisztet. Ez persze nem zárja ki, hogy a liszt egy részét más hozzávalóval helyettesítsd, pl. kakaóval, őrölt mandulával vagy darált dióval. De a tésztához szükséges teljes lisztmennyiséget semmivel nem válthatod ki!

    Linzertészta alaprecept

    Hozzávalók:

    1. 30 dkg liszt
    2. 20 dkg vaj
    3. 10 dkg porcukor
    4. 1 tojássárgája

    Így készítsd el:

    A lisztet öntsd egy tálba, add hozzá a feldarabolt vajat és az ujjaid hegyével – hogy a lehető legkevésbé olvadjon a kezedtől a vaj – gyorsan morzsold össze őket.

    Add hozzá a porcukrot, a tojássárgáját és újból gyorsan dolgozd össze.

    Formálj belőle gombócot, azt lapítgasd szét, amennyire tudod és műanyag fóliába csomagolva tedd a hűtőbe néhány órára.

    Lisztezett deszkán fogj hozzá a tészta nyújtásának.

    Tésztakiszúróval szaggasd ki.

    Sütőpapírral béleld tepsiben tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe.

    Süsd addig, míg aranybarna lesz.

    Szólj hozzá