1. Az összetevők hidegek legyenek!
A linzertésztánál különösen oda kell figyelni arra, hogy a lehető leghidegebb hozzávalókkal dolgozzunk. Ezért már előre mérjük ki a szükséges adagokat és azokat tegyük be a hűtőbe, így a konyha melegében már csak a gyors összedolgozással kell foglalkozni, a méregetséssel nem. Jó trükk a vaj hidegen tartására, ha előtte késsel kockákra vágod vagy lereszeled és így teszed be a hűtőbe. A lisszttel hamarabb össze tudod keverni és kisebb eséllyel olvad fel. Ha ugyanis erre nem figyelünk, a liszt túl sok zsiradékot szív magába és oda a linzer.
2. Dolgozz gyorsan!
Nem elég, ha előre lehűtöd a hozzávalókat. Ugyanilyen fontos, hogy gyorsan is dolgozz velük, különben bőven lesz idejük felmelegedni. A tészta összeállításával töltött időt lerövidítheted, ha robotgéppel dolgozod össze a hozzávalókat. Ráadásul így a kezed melegétől sem fog felolvadni vaj. Magát a tészta összeállítását is hidegben végezd. Nyisd ki az ablakot vagy menj ki az erkélyre!
3. Pihentesd!
Pihentetni nem csak a kelt tésztákat kell, de a linzertésztát is. Legalább 1 órára tedd a hűtőbe, de nyugodtan benne hagyhatod akár egész éjszakára is. Minél többet pihen a tészta, annál puhább lesz. Fontos, hogy ha már nyújtod és szaggatod, a közben leeső maradékokat szintén tedd a hűtőbe addig, míg fel nem használod.
4. A margarint felejtsd el!
Ha már a linzer van olyan kegyes, hogy kevés hozzávalóból is el tud készülni, legalább annyit tegyél meg, hogy minőségi alapanyagokból állítod össze! A margarin talán kéznél van, mégse használd ehhez a tésztához! Vegyél igazi vajat és abból készítsd el a linzert! Egyesek szerint, ha a vaj mennyiségéből egy kicsit lecsípsz és zsírral pótolod ki, a linzer még omlósabb lesz.
5. A liszt nélkülözhetetlen!
Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a linzered liszt nélkül készüljön, akkor neki se állj! A linzertészta nem nélkülözheti a fehér lisztet. Ez persze nem zárja ki, hogy a liszt egy részét más hozzávalóval helyettesítsd, pl. kakaóval, őrölt mandulával vagy darált dióval. De a tésztához szükséges teljes lisztmennyiséget semmivel nem válthatod ki!
Linzertészta alaprecept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
Így készítsd el:
A lisztet öntsd egy tálba, add hozzá a feldarabolt vajat és az ujjaid hegyével – hogy a lehető legkevésbé olvadjon a kezedtől a vaj – gyorsan morzsold össze őket.
Add hozzá a porcukrot, a tojássárgáját és újból gyorsan dolgozd össze.
Formálj belőle gombócot, azt lapítgasd szét, amennyire tudod és műanyag fóliába csomagolva tedd a hűtőbe néhány órára.
Lisztezett deszkán fogj hozzá a tészta nyújtásának.
Tésztakiszúróval szaggasd ki.
Sütőpapírral béleld tepsiben tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Süsd addig, míg aranybarna lesz.