Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mitől lesz igazán finom a palacsinta?

Dátum: 2021-08-13 / Írta: Budai István / Látták: /

A palacsinta örök kedvenc, ami talán annak köszönhető, hogy mindenki szája íze szerint el lehet készíteni. Édesen, sósan, fűszeresen, vékonyan és vastagon, hajtva és csavarva, olyan töltelékkel, amilyet csak megkívánsz. Hétköznapi és egyszerű étel, mégis kevesen mondhatják el magukról, hogy ha nekiállnak, akkor valóban tökéletes palacsintákat sütnek. Leragad, megég, szakad, túl vastag vagy papírvékony lesz, túl olajos, íztelen, kemény – megannyi bosszantó hibalehetőség, amit a következő tippek segítségével elkerülhetsz!




  • Mint minden gyakran készített ételnél, a palacsintánál sincs két egyforma recept. Készítik tejföllel, tejjel, vízzel, szódával, van, aki cukrozza a tésztát, más csak sót tesz bele. A tökéletes és finom palacsinta titka, hogy megtaláld azt a módszert, ami neked legjobban beválik! Bármilyen recepthez is nyúlsz, egy a lényeg: a tészta állaga. Ennek sűrűnek, mégis folyósnak és tökéletesen csomómentesnek kell lennie.

    A klasszikus palacsintatészta hozzávalói:

    1. 1 tojás
    2. 3 dl tej
    3. 15 dkg liszt
    4. 1 dl szódavíz
    5. cukor

    Tippek az elkészítéshez:

    1. A liszthez öntsd hozzá a tejet és keverd simára. Add hozzá a tojást, majd a sót és a cukrot. Végül higítsd szódavízzel, hogy a sűrű, folyós, tejszínhez hasonló állagot elérd.

    2. A cukorral óvatosan bánj, a palacsintának édességet elsősorban a töltelékkel adj. Ha túl sok cukrot teszel a tésztába, biztos lehetsz benne, hogy a tészta lekap, odaég.

    3. Hogy a palacsinta tésztája levegősebb, könnyebb legyen, fakanál helyett robotgéppel keverd ki a tésztát, így több levegő jut bele, de a csomómentességet is könnyebben elérheted ezzel a módszerrel.

    4. Bár a palacsinta egyik legfőbb előnye éppen az, hogy villámgyorsan elkészíthető, mégse siess vele. A tökéletes eredmény érdekében várj egy kicsit és kikeverés után hagyd pihenni a tésztát. Erre minimum negyed órát számolj, de még jobb, ha 1 órára a hűtőbe teszed. Utána újra keverd át a tésztát, mert be fog sűrűsödni.

    5. Ha sütéshez teflonserpenyőt használsz, kevesebb olajra lesz szükséged. Ha a tésztába már eleve tettél olajat, ezzel arányosan csökkentsd a serpenyőben használt olaj mennyiségét. A legjobb, ha a zsiradékot nem öntöd a serpenyőbe, hanem csak kikened vele.

    6. Egy átlagos méretű serpenyőbe egy merőkanálnyi tésztát tegyél és azonnal oszlasd el egyenletesen a felforrósított serpenyőben.

    6. Ne forgasd sokszor a palacsintát. Akkor fordítsd át, mikor már teljesen szilárd és valószínűleg megsült az alja.

    Extra tipp: Egy darab vajat olvassz és forralj fel serpenyőben. Mikor bebarnul, öntsd a palacsintatésztához, így sütéshez már nem kell olajat használnod.

    Szólj hozzá