Mint minden gyakran készített ételnél, a palacsintánál sincs két egyforma recept. Készítik tejföllel, tejjel, vízzel, szódával, van, aki cukrozza a tésztát, más csak sót tesz bele. A tökéletes és finom palacsinta titka, hogy megtaláld azt a módszert, ami neked legjobban beválik! Bármilyen recepthez is nyúlsz, egy a lényeg: a tészta állaga. Ennek sűrűnek, mégis folyósnak és tökéletesen csomómentesnek kell lennie.
A klasszikus palacsintatészta hozzávalói:
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 15 dkg liszt
- 1 dl szódavíz
- só
- cukor
Tippek az elkészítéshez:
1. A liszthez öntsd hozzá a tejet és keverd simára. Add hozzá a tojást, majd a sót és a cukrot. Végül higítsd szódavízzel, hogy a sűrű, folyós, tejszínhez hasonló állagot elérd.
2. A cukorral óvatosan bánj, a palacsintának édességet elsősorban a töltelékkel adj. Ha túl sok cukrot teszel a tésztába, biztos lehetsz benne, hogy a tészta lekap, odaég.
3. Hogy a palacsinta tésztája levegősebb, könnyebb legyen, fakanál helyett robotgéppel keverd ki a tésztát, így több levegő jut bele, de a csomómentességet is könnyebben elérheted ezzel a módszerrel.
4. Bár a palacsinta egyik legfőbb előnye éppen az, hogy villámgyorsan elkészíthető, mégse siess vele. A tökéletes eredmény érdekében várj egy kicsit és kikeverés után hagyd pihenni a tésztát. Erre minimum negyed órát számolj, de még jobb, ha 1 órára a hűtőbe teszed. Utána újra keverd át a tésztát, mert be fog sűrűsödni.
5. Ha sütéshez teflonserpenyőt használsz, kevesebb olajra lesz szükséged. Ha a tésztába már eleve tettél olajat, ezzel arányosan csökkentsd a serpenyőben használt olaj mennyiségét. A legjobb, ha a zsiradékot nem öntöd a serpenyőbe, hanem csak kikened vele.
6. Egy átlagos méretű serpenyőbe egy merőkanálnyi tésztát tegyél és azonnal oszlasd el egyenletesen a felforrósított serpenyőben.
6. Ne forgasd sokszor a palacsintát. Akkor fordítsd át, mikor már teljesen szilárd és valószínűleg megsült az alja.
Extra tipp: Egy darab vajat olvassz és forralj fel serpenyőben. Mikor bebarnul, öntsd a palacsintatésztához, így sütéshez már nem kell olajat használnod.