Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mitől lesz hosszú életű a boltban vásárolt cserepes fűszernövény?

Dátum: 2019-06-04 / Írta: Budai István / Látták: 7177 /

Akinek a cserépben megvásárolt fűszernövényekkel kapcsolatban van már tapasztalata, az tudja, hogy gyakorlatilag tiszavirág életűek. De ez nem szükségszerű, hiszen ezeknek a növényeknek is meg lehet hosszabbítani az élettartamát a megfelelő gondozással. • A boltok polcairól megvásárolható fűszernövényeket gyors fogyasztásra szánják. Arra vannak “kifejlesztve”, hogy 1-2 hetet kibírjanak, hiszen nem kertészeknek, hanem háziasszonyoknak szánják őket. Ezért nem is elvárás velük szemben, hogy tovább maradjanak frissek, mint a mindennapos élelmiszerek. Azonban, megvan annak a módja is, hogy a cserépben megvásárolt fűszernövényeket tovább életben tarthassuk, akár saját bokrot nevelhessünk belőlük.

  Ültesd át!

  A szupermarketekben nem sokat törődnek azzal, hogy az olcsón megvásárolható fűszernövények mennyire érzik jól magukat. Ezért a lehető legapróbb cserépben árulják őket, amitől érdemes a növényt mielőbb megszabadítani. Ültessük át egy nagyobb méretű kaspóba, melyben elég helye lesz a növekedéshez. Mivel többnyire túlzsúfolják őket, érdemes a ritkítást is elvégezni. Osszuk őket 2-3 részre és ültessük külön kaspóba. Ha még így is túl sűrűnek találjuk, ollóval egyszerűen vágjuk le tőben a szárak egy részét, hogy a megmaradtaknak ne kelljen versenyezniük a tápanyagokért.

  Figyelj a kaspóra!

  A fűszernövényeknek általában nedvességre van szükségük, nem kedvelik a száraz talajt. Amennyiben az otthonod meleg, válassz műanyag kaspót, amiben a nedvesség tovább megmarad. Normál körülmények között az agyagból készült kaspók is működnek, csak arra kell figyelni, hogy ezekből hamar távozik a nedvesség.

  Ne felejtsd el locsolni!

  Közvetlenül átültetés után különösen fontos, hogy odafigyelj a növény öntözésére, hiszen az áthelyezést eleve sokként éli meg. Ha már úgy látod, jól alkalmazkodott, ritkítsd az öntözés gyakoriságát, majd később, mikor a fűszernövény már növekedésnek indul, tedd gyakoribbá a locsolást. Minden növénynek eltérő a vízigénye, de általános szabály, hogy ha száraznak érzed a földjét, akkor itt az idő az öntözéshez.

  Tedd napfényes helyre!

  A fűszernövények ott érzik magukat a legjobban, ahol fürödhetnek a napfényben. Télen ezt nehezebb kivitelezni, de ha nagyon elszánt vagy, speciális lámpával pótolhatod a növény számára a természetes fényt. Egyébként a legjobb, ha déli tájolású ablakban helyezed el a fűszernövényeket.

  Ha az idő engedi, költöztesd ki!

  Miután egy nagyobb kaspóba átültetted a fűszernövényt, próbáld meg kiköltöztetni. A legtöbbjük kedveli a napfényt és a meleget, a fás szárú fajták, mint a zsálya, a rozmaring vagy az oregano pedig elég ellenállóak ahhoz, hogy földben is megéljenek. A tavaszi és nyári közvetlen napfényhez fokozatosan szoktasd hozzá a növényt, mielőtt végérvényesen kiköltözteted.

  Csipegesd!

  A legtöbb fűszernövény – a bazsalikom kivételével – jól reagál rá, ha gyakran lecsipegeted és felhasználod a leveleit, szárait. Ezzel serkentheted a növekedését, az alsóbb leveleknek is több fényt biztosíthatsz a fejlődéshez. A petrezselyem különösen kedveli, ha hosszan lecsiped a szárait és így adsz utat az újak növekedésének.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek