A boltok polcain pöffeszkedő óriásra nőtt, mosolygós gyümölcsök vonzóak ugyan, de nem a természet alkotásai: az ember úton-útfélen beleavatkozva az ökológiai folyamatokba, valamilyen külső ideálnak megfelelő, ámde kevés beltartalommal rendelkező (sőt sok káros anyagot tartalmazó) termékek tömkelegét állítja elő.
A bio termékek a vásárló szemszögéből
Az ökológiai gazdálkodásból származó termények sokszor kisebbek, nem annyira harsányan és látványosan mutatósak, mosolygósak, mint vegyszerek segítségével termelt társaik. Ugyanakkor az embernek, amikor rájuk néz, van egy „valóságosság”érzése, valahogy tisztában van azzal, hogy az ilyen termény a természetes.
Szó sincs arról, hogy a bio termékeknek férgesnek, hibásnak kellene lennie, arról sincs szó, hogy kifejezetten satnya vagy apró lenne a végeredmény, hiszen a föld trágyázása, a kártevők elleni védelem, a növényekről való gondoskodás ugyanúgy része a bio gazdálkodásnak, mint a hétköznapi mezőgazdálkodásnak (sőt!), csak éppen a vegyszerek és toxikus anyagok mellőzésével.
A biológiai gazdálkodásból származó termékek beltartalma magas, egészségesek és táplálóak, miközben nélkülöznek mindenféle szintetikus hatóanyagokat, amelyek a műtrágyából, permetszerekből és egyéb kezelésekből halmozódhattak volna fel bennük. Általában igaz, hogy ezekből a terményekből kevesebbet kell enni, hiszen ugyanolyan mennyiségű tápanyagot kisebb mennyiségük tartalmaz, mint a vegyszerrel termett élelmiszereknek.
A bio termékek a gazda szemszögéből, avagy a bio gazdálkodás
A biotermékeket hivatalosan az „ellenőrzött ökológiai gazdálkodás”-ban állítják elő. Hogy mit nevezhetünk annak, azt igen szigorú rendeletek szabályozzák, illetve azt is, hogy milyen feliratokat és logókat, milyen feltételek teljesülése mellett lehet az áruk csomagolásán feltüntetni.
A jogi szabályozásnak is az az egyik legfontosabb alapja, hogy terméket „bio” vagy „öko” jelzővel ellátni csak akkor lehet, ha ismerjük annak termesztési és kezelési körülményeit, utólagos vizsgálatok alapján nem lehet ezt a „címet” elnyerni.
Ami kevésbé köztudomású, és gyakran félreértésekre ad okot, hogy a bio- vagy ökológiai gazdálkodás esetében a legfőbb hangsúly nem a vegyszermentességen van (ilyen termékkategória külön is létezik), hanem azon, hogy a termelést a természet folyamataihoz igazodva végzik. Ennek csak egyik vonása a szintetikus vegyi anyagok mellőzése.
További jellemzők, hogy a gazdaság, mint átfogó „természet-darab” egységét figyelembe véve próbálja megteremteni a harmóniát, a lehető legkevesebb külső erőforrás felhasználásával, és a közvetlen környék ellátásával elkerüli a fölösleges áru- és anyagmozgatással járó terheket.
A gazdaságot nem tekinti a természettől elszeparált mesterséges jelenségnek, hanem abba integrálva, a természetes életközösségeket mintázva kezeli. A károkat elsősorban megelőzni igyekszik, és nem kezelni, és csak akkor használ pl. permetezést, ha nagyon muszáj, és akkor is gyógynövényekből készült szerekkel.