Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére

Dátum: 2025-04-15 / Írta: Budai István / Látták: /

A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy szelet kaláccsal, hamar eljön a pillanat, amikor valami újat ennénk belőle. Ilyenkor jön jól néhány praktikus és gyors ötlet, amivel másnap estére is finom vacsorát varázsolhatunk – anélkül, hogy kidobnánk bármit.

  • 1. Sonkás rakott tészta sajtmártással

    A főtt sonkát kis kockákra vágjuk, és összeforgatjuk kifőtt tésztával. Egy gyors besamelt készítünk (vaj, liszt, tej), majd belekeverjük a reszelt sajtot és a sonkás tésztát. Egy tűzálló tálba rétegezzük, megszórjuk a tetejét sajttal, és aranyszínűre sütjük. Ez a fogás melegen és másnap újramelegítve is remek.

    2. Sonkás-tojásos melegszendvics

    A maradék főtt tojásokat és sonkát apróra vágjuk, összekeverjük egy kevés majonézzel, mustárral és fűszerekkel. A keveréket kenyérre halmozzuk, reszelt sajtot szórunk rá, és grill alatt vagy sütőben pár perc alatt rápirítunk. Gyors vacsora vagy kiadós uzsonna is lehet.

    3. Tormás-sonkás krém kencének

    A sonkát aprítógépben vagy késsel morzsásra vágjuk, majd tormával, kevés tejföllel és vajjal krémesre keverjük. Pirítóshoz, kalácshoz vagy akár friss zöldségek mellé is kínálhatjuk.

    4. Sonkás tojáslepény (frittata)

    Felverünk 5-6 tojást, összekeverjük aprított sonkával, reszelt sajttal, újhagymával vagy spenóttal, majd serpenyőben vagy sütőben megsütjük. Melegen is finom, de hidegen akár másnapi reggelire is tökéletes.

    5. Sonkás burgonyaleves

    A maradék sonkát felhasználhatjuk egy tartalmas leveshez is: dinsztelt hagymához adunk kis kockákra vágott burgonyát és sonkát, felöntjük vízzel vagy alaplével, és fűszerezzük. A végén tejföllel vagy tejszínnel lágyíthatjuk. Egyszerű, tartalmas és melengető fogás.

    6. Sonkás-sajtos pizzás csiga

    A kész leveles tésztát megkenjük paradicsomszósszal, megszórjuk aprított sonkával és sajttal, majd feltekerjük, szeleteljük, és csigákat sütünk belőle. Ideális vendégváró vagy vacsorára egy jó leves mellé.

    7. Sonkás töltelék palacsintába vagy hortobágyi módra

    A sonkát ledaráljuk vagy apróra vágjuk, összekeverjük egy kis tejföllel és petrezselyemmel, majd megtöltjük vele a palacsintákat. Ha szeretnénk, le is önthetjük tejfölös szósszal és átsüthetjük a sütőben – igazi komfortétel húsvét után.

    A maradék sonka tehát nem probléma, hanem lehetőség. Néhány újragondolt recepttel nemcsak pazarlást kerülünk el, de még izgalmasabbá is tesszük a húsvét utáni napokat.

    Szólj hozzá