Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit kezdjünk a maradék bejglivel?

Dátum: 2019-12-27 / Írta: Budai István / Látták: 317 /

Bármennyire is szeretjük, karácsony után már hátunk közepére sem kívánjuk a bejglit. Kidobni mégsincs szívünk és miért is kéne, hiszen a maradék ételeket számtalan módon újra felhasználhatjuk! Nincs ez másként a bejglivel sem, ami méltóképpen születhet újjá megannyi finomság formájában!




  • 1. Bejglipuding

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg bejgli (mákos vagy diós, de mehet vegyesen is)
    2. 2 tojássárgája
    3. 2,5 dl tejszín
    4. 3 evőkanál vaj
    5. 2 evőkanál cukor
    6.  1 rúd vanília

    Így készítsd el:
    – A megmaradt bejglit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egy vajjal kikent sütőedénybe tesszük.
    – A tojássárgákat a cukorral, a tejszínnel és a vanília rúd kikapart belsejével simára keverjük, majd ráöntjük a tálban lévő bejglikre.
    – A maradék vajat még rádaraboljuk a tetejére.
    – 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 perc alatt készre sütjük

    2. Bejgli felfújt

    Hozzávalók:

    1. diós vagy mákos bejgli vagy vegyesen a kettő
    2. 1 liter tej
    3. 5 dkg vaj
    4. 2 evőkanál sárgabarack lekvár
    5. 4 tojás
    6. 2 alma
    7. fahéj
    8. 1 rúd vanília

    Így készítsd el:
    – A félbevágott vanília belsejét kikaparjuk és 4 dl tejjel összeforraljuk.
    – Közben a maradék bejglit felszeleteljük és egy kivajazott, tűzálló tálba tesszük.
    – A felforrt tejet ráöntjük, kicsit hagyjuk, hogy minél jobban magába szívja.
    – Közben a maradék tejet összekeverjük a tojások sárgájával és ezt is ráöntjük a bejglire.
    – A megmaradt vajat daraboljuk rá a tetejére, szórjuk meg fahéjjal és szeleteljük az almákat a tetejére.
    – Alufóliával lefedve 40 percig süssük.
    – Néhány perccel a sütés vége előtt a tojásfehérjéket a lekvárral kemény habbá verjük és rákanalazzuk a bejglire.
    – Alufólia nélkül még 15 percig süssük.

    3. Hamis guba

    Hozzávalók:

    1. kb. 40 dkg maradék bejgli
    2. 4 dl tej
    3. 2 dkg vaj
    4. 1 teáskanál vanília kivonat
    5. 1 evőkanál méz
    6. fél citrom leve

    Így készítsd el:
    – A tejet a vajjal, a vaníliával és a csipet sóval felmelegítjük.
    – A bejglit felszeleteljük, majd kockákra vágjuk és tűzálló tálba tesszük.
    – Ráöntjük a forró tejet, majd a bejglik tetejét meglocsoljuk citrommal és rácsorgatjuk a mézet.
    – Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

    4. Bejglitorta

    Hozzávalók:

    1. 1,5-2 rúd bejgli
    2. 1 liter tej
    3. 5 tojássárgája
    4. 10 dkg cukor
    5. 6 evőkanál szilvalekvár
    6. 9 dkg étkezési keményítő
    7. fél rúd vanília belseje

    Tetejére:

    1. 3 tojásfehérje
    2. 20 dkg cukor
    3. darált dió

    Így készítsd el:
    – A tejet 1 dl kivételével forraljuk össze a vaníliával.
    – A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel keverjük össze, majd adjuk hozzá a maradék 1 dl tejet és keverjük hozzá az egészet a forró vaníliás tejhez.
    – Addig főzzük, míg besűrűsödik, ekkor rögtön vegyük le a tűzről.
    – A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, a szeletekre vágott bejgliket szorosan tegyük az aljára egymás mellé. Ha az oldalára is kerül, még szebb lesz a torta.
    – Öntsük rá a krémet, majd fektessünk le még egy bejgli-réteget, a tetejét kenjük meg lekvárral.
    – A tojásfehérjéket a cukorral verjük kemény habbá és kenjük a torta tetejére, majd szórjunk rá darált diót.
    – 170 fokon süssük 35 percig.
    – Csak akkor szedjük ki a tortaformából, ha már teljesen kihűlt!

    Szólj hozzá