1. Bejglipuding
Hozzávalók:
- 50 dkg bejgli (mákos vagy diós, de mehet vegyesen is)
- 2 tojássárgája
- 2,5 dl tejszín
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília
Így készítsd el:
– A megmaradt bejglit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egy vajjal kikent sütőedénybe tesszük.
– A tojássárgákat a cukorral, a tejszínnel és a vanília rúd kikapart belsejével simára keverjük, majd ráöntjük a tálban lévő bejglikre.
– A maradék vajat még rádaraboljuk a tetejére.
– 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 perc alatt készre sütjük
2. Bejgli felfújt
Hozzávalók:
- diós vagy mákos bejgli vagy vegyesen a kettő
- 1 liter tej
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál sárgabarack lekvár
- 4 tojás
- 2 alma
- fahéj
- 1 rúd vanília
Így készítsd el:
– A félbevágott vanília belsejét kikaparjuk és 4 dl tejjel összeforraljuk.
– Közben a maradék bejglit felszeleteljük és egy kivajazott, tűzálló tálba tesszük.
– A felforrt tejet ráöntjük, kicsit hagyjuk, hogy minél jobban magába szívja.
– Közben a maradék tejet összekeverjük a tojások sárgájával és ezt is ráöntjük a bejglire.
– A megmaradt vajat daraboljuk rá a tetejére, szórjuk meg fahéjjal és szeleteljük az almákat a tetejére.
– Alufóliával lefedve 40 percig süssük.
– Néhány perccel a sütés vége előtt a tojásfehérjéket a lekvárral kemény habbá verjük és rákanalazzuk a bejglire.
– Alufólia nélkül még 15 percig süssük.
3. Hamis guba
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg maradék bejgli
- 4 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- só
- 1 evőkanál méz
- fél citrom leve
Így készítsd el:
– A tejet a vajjal, a vaníliával és a csipet sóval felmelegítjük.
– A bejglit felszeleteljük, majd kockákra vágjuk és tűzálló tálba tesszük.
– Ráöntjük a forró tejet, majd a bejglik tetejét meglocsoljuk citrommal és rácsorgatjuk a mézet.
– Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
4. Bejglitorta
Hozzávalók:
- 1,5-2 rúd bejgli
- 1 liter tej
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 6 evőkanál szilvalekvár
- 9 dkg étkezési keményítő
- fél rúd vanília belseje
Tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- darált dió
Így készítsd el:
– A tejet 1 dl kivételével forraljuk össze a vaníliával.
– A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel keverjük össze, majd adjuk hozzá a maradék 1 dl tejet és keverjük hozzá az egészet a forró vaníliás tejhez.
– Addig főzzük, míg besűrűsödik, ekkor rögtön vegyük le a tűzről.
– A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, a szeletekre vágott bejgliket szorosan tegyük az aljára egymás mellé. Ha az oldalára is kerül, még szebb lesz a torta.
– Öntsük rá a krémet, majd fektessünk le még egy bejgli-réteget, a tetejét kenjük meg lekvárral.
– A tojásfehérjéket a cukorral verjük kemény habbá és kenjük a torta tetejére, majd szórjunk rá darált diót.
– 170 fokon süssük 35 percig.
– Csak akkor szedjük ki a tortaformából, ha már teljesen kihűlt!