Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit is jelent pontosan a szuperétel?

Dátum: 2017-08-11 / Írta: Budai István / Látták: 985 /

A szuperételek időről időre szóba kerülnek úgy a gasztronómia, mint az egészséges táplálkozás kapcsán. Azonban arról kevés szó esik, hogy pontosan mit is jelent a szuperétel, hogyan választják be ebbe a kategóriába az élelmiszereket, milyen kritériumoknak kell megfelelniük és milyen hasznos tulajdonságuk van szervezetünk számára. • A szuperételnek nincsen olyan pontos jelentése, amilyet várnánk. Valójában semmiféle tudományos meghatározás nem vonatkozik arra, hogy mi az a szuperétel. Funkcionális étel, ami az ételnek arra a képességére utal, hogy több előnyt is tartogat egészségünk szempontjából.

  Több tápanyagot tartalmaz, mint egy közönséges élelmiszer. Gyógyhatásokat is tulajdonítanak neki bizonyos betegségekkel és tünetekkel szemben. A szuperételek kivétel nélkül feldolgozatlanok, természetesek és finomak úgy is, ha csak önmagukban esszük őket, bármiféle hozzáadott összetevő nélkül.

  Hogyan választják ki a szuperételeket?

  Bizonyos kritériumokat ellenőriznek, mikor eldöntik, hogy az adott élelmiszer belefér-e a szuperétel kategóriába. Ha megfelel a szempontoknak, biztosak lehetünk benne, hogy jót tesz egészségünknek.

  A legfőbb szempontok:

  1. esszenciális zsírsav tartalom
  2. tiszta fehérjetartalom
  3. aminosav tartalom
  4. enzimtartalom
  5. vitamintartalom
  6. egészséges zsírtartalom
  7. antioxidáns tartalom

  Ha egy élelmiszer átmegy a rostán, segítségével egészségesebben táplálkozhatunk, könnyebben elérhetjük a kívánt testsúlyt, sőt még a stresszt is csökkenthetjük.

  A szakértők azonban tudják, hogy a sokat dicsőített szuperételek közt sem mind érdemli meg az óriási hírverést.

  A szuperételek fogyaszthatók nyersen vagy főve, készíthetünk belőlük smoothie-t, salátát, köretet, ehetjük joghurttal, zabpehellyel, magvakkal. Szuperételekre mindenkinek szüksége van az egészséges és hosszú élethez.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek