Az osztrák konyhát a gazdag ízek, a húsok, a kenyértészták és a szénhidrátok jellemzik.
1. Bécsi szelet
A Wiener Schnitzel nem közönséges sült hús, hiszen a hagyományos recept szerint szigorúan 100 napos borjú húsából készül, annak is csak meghatározott részeiből, mint pl. a dió, a felsál vagy a lapocka. Ebből már tudni lehet, hogy ha otthon ilyet szeretnénk készíteni, még az alapanyag beszerzése sem lesz könnyű feladat. De az osztrákok számára ez nem okozhat problémát! Többnyire burgonyasalátával és ribizli zselével tálalják.
2. Gombócok
Az osztrák konyhában édes és sós változatban is megtaláljuk őket. A variációik száma majdhogynem végtelen, de a két leggyakoribb a burgonyagombóc és a zsemlegombóc. Az előbbit hagyományosan sertéssülttel, az utóbbit pedig raguval vagy puhára főtt marhahússal kínálják. Az édes gombócokat általában gyümölccsel – szilvával, barackkal töltik meg.
3. Tafelspitz
Magyar fordításban tányérhúsnak nevezzük ezt az osztrák ételt, mely az 1800-as évek végén egyetlen főúri család asztaláról sem hiányozhatott. Marhahúsról van szó, amit húslevesben főznek puhára, majd leveszöldséggel, burgonyával, almaszósszal, sóskamártással fogyasztják.
4. Leberkäse
Húskenyér, melyet melegen tesznek a császárzsömlébe, hogy isteni szendvics készüljön belőle. A húskenyeret egyben sütik, majd szeletelik és felmelegítve kerül a zsemlébe, hogy még zamatosabb legyen. Bécs tipikus street foodja lett napjainkra, biztos, hogy jól fogsz lakni tőle!
5. Almás rétes
Az apfelstrudel feliratot keresd, ha ezt a finomságot szeretnéd kipróbálni! Több mint 200 éve alkotja a hagyományos osztrák konyha részét, és sokban hasonlít a magyar rétesre, de a tésztája kissé vastagabb. Vaníliaöntettel is kínálják, de enélkül is fenséges desszert.
6. Tiroler Gröstl
A tiroli hütték hagyományos egytálétele, amibe biztosan belefutsz, ha Ausztriában síelsz. Ne menj el mellette szó nélkül, hiszen igazi bőségtála mindazon finomságnak, ami a helyi gazdaságokban megtalálható. Sertéshús sült burgonyával és káposztasalátával, igazi osztrák verzióban!
7. Fiákergulyás
Az osztrák fogathajtókról kapta nevét ez a valójában inkább pörköltnek, mintsem gulyáslevesnek nevezhető étel. Az osztrákok gasztronómiai szótárában azonban a gulyás nem azt jelenti, mint nálunk. Ez a sűrű, gazdag, marhapörkölt testesíti meg náluk a hamisítatlan gulyást, ami a legenda szerint még a feneketlen bendőjű bécsi kocsisokat is képes volt jóllakatni.