Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit egyek külföldön – 7 orosz étel, amit meg kell kóstolnod!

Dátum: 2020-07-29 / Írta: Budai István / Látták: 19 /

Ha a gasztronómia szóba kerül, talán nem Oroszország az első, ami eszünkbe jut, de ez nem jelenti azt, hogy az orosz ételek között ne lenne olyan, amit érdemes megismerni. Aki Oroszországban jár, gyakran meglepődik az ottani konyha sokféleségén és ízvilágán, melyben az európai, ázsiai és közel-keleti hatások is felfedezhetők.




  • 1. Céklaleves (Borscs)

    Bár Ukrajnából származik, de az oroszok gyorsan és örömmel vették át. Az ország egyik kedvenc ételévé vált, ez a húsokkal és zöldségekkel – pl. káposztával, répával, hagymával, burgonyával – feltöltött leves. Kínálják hidegen és melegen is, a legfinomabb friss tejföllel a tetején.

    2. Scsi

    Jellegzetesen orosz káposztaleves, melyet egyaránt készítenek friss és savanyított káposztából is. Bár számtalan receptúrája létezik, ami általában belekerül, az a burgonya, répa, hagyma és valamilyen húsféleség, pl. csirke.

    3. Pelmenyi

    Oroszország nemzeti ételének is tartják a hússal töltött tésztát. A hagyományos recept szerint marha-, sertés- és birkahús is kell, hogy kerüljön bele, mégpedig megfelelő arányban. Húslében főzik ki, fogyasztják tejföllel, majonézzel, de akár levesbetétként is.

    4. Palacsinta (Blini)

    Édes, sós, fűszeres változatban is létezik, attól függően, hogy mivel töltik. Tölteléke lehet tejföl, lekvár, hagyma, sajt, de akár csokikrém is. Ha olyan étterembe térsz be, ahol nem vagy biztos benne, hogy találsz az ízlésednek megfelelő fogást, a blini mindig jó biztonsági lehetőség!

    5. Sztroganoff-bélszín

    Ha a magyar változatot kóstoltad már, próbáld ki az eredeti oroszt is! Óriási különbséget fogsz érezni a kettő között. Természetesen Oroszországban is többféleképpen készítik ezt a nagy múltra visszatekintő ételt. A húst gombás-paradicsomos szósszal készítik el, mellé tésztát, burgonyát vagy rizst kínálnak köretként.

    6. Smetana

    Szinte minden hagyományos orosz étel kísérője ez a sűrű tejföl, amit gyakran még desszertekbe is beletesznek. A meleg ételekbe gyönyörűen beleolvad, egyedi ízt kölcsönözve nekik.

    7. Mézes krémes (Medovik)

    Az egyik legkedveltebb orosz desszert ez a szuperédes, mézes torta, melyet az ország minden régiójában megtalálunk az étlapokon. A 19. században, a cári konyhában született a medovik, melynek ma már többféle változata is elterjedt.

    Szólj hozzá