1. Tamale
Az aztékok, a maják és az inkák étele volt, akiknek szükségük volt bőven az energiára, mikor harcba indultak. A tamale kukoricalisztből készült, hússal, gyümölccsel, zöldségekkel töltött étel, melytől valóban jól lehet lakni. Kukoricahéjban vagy banánhéjban párolják puhára, ezt ne felejtsük el levenni, mielőtt beleharapunk!
2. Mexikói avokádókrém (Guacamole)
Kétségkívül a legismertebb mexikói étel, de azt csak kevesen tudják róla, hogy valójában az aztékok találmánya. Pépesített avokádóból, hagymából, paradicsomból, citromléből és chiliből készítik. Vagy tortillával fogyasztják vagy köretként szolgálják fel.
3. Enchilada
Eredete a maják idejére nyúlik vissza. A kukoricából vagy búzalisztből készült tortillákat hússal, sajttal, tengergyümölcseivel, babfélékkel, zöldségekkel tölthetik meg – esetenként mindennel egyszerre. Az egészet chili szósszal öntik le, és már kész is a tökéletes mexikói reggeli.
4. Pozole
Hagyományos mexikó leves, melyet az antropológusok szerint az aztékok rituális áldozatbemutatáskor készítettek – gyakran az áldozat húsát is felhasználva hozzá. Bármi is legyen az igazság, a pozole ma egy finom ragulevessé szelídült, melyet csirkéből vagy sertésből, illetve vegetáriánus változatban zöldségekből készítenek. Hosszú órákon át, gyakran egész éjszakán át főzik lassú tűzön.
5. Birria
A tradicionális mexikói konyha egyik eleme ez az étel, melyet pácolt kecskehúsból készítenek és mellé kukorica tortillát tálalnak fel. A különböző változatok szerint készülhet sertés-, marha és bárányhúsból is. Sokszor ünnepségeken, esküvőkön szolgálják fel, úgy tartják róla, másnaposságra a legjobb étel.
6. Mexikói puding (Flan)
A karácsony édessége, de egész évben készítik. Egészen egyszerű étel, melyhez tejet vagy tejszínt, tojást és jó sok cukrot használnak, de ezenkívül variációinak száma gyakorlatilag végtelen. A mexikóiak egész nap szívesen eszik, de leginkább a vacsora utáni margarita mellé.
7. Kenyérpuding (Capirotada)
A kenyérpudingok nem különösebben megnyerő külsejű ételek, de a mexikói emberek számára mégis nagy értéket képviselnek. Hagyományosan nagypénteken készítik ezt az 1600-as évekből származó desszertet, melyben az összetevők Jézust szimbolizálják. Fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal ízesítik, tesznek bele dióféléket, magvakat, gyümölcsöket is.