Lehet, hogy azt hisszük, valamelyik indiai étteremben már kóstoltuk az indiai konyha néhány gyöngyszemét, de feltehetően távol állunk az igazságtól. Az autentikus indiai konyha megismeréséhez Indiába kell látogatnunk.
1. Töltött sós palacsinta (Masala dosa)
A dél-indiai konyha hagyományos reggeli étele az erősen fűszerezett, rizsből és hántolt lencséből készült palacsinta. Általában burgonyával és hagymás curry-vel töltik, majd chutney-ba mártogatják.
2. Indiai bárányragu (Rogan Josh)
Aromás, bárányos curry, melynek eredete a perzsiai konyhában gyökerezik. Rengetegféle fűszert tesznek bele, gyömbért, fokhagymát, paradicsomot. Receptje régiónként változik, de különleges íze mindenütt ugyanolyan.
3. Fűszeres rizses csirke (Biryani)
Alapját a basmati rizs adja, benne a másik fő összetevő pedig lehet bárány- vagy csirkehús, hal, tojás vagy különböző zöldségek. Ez a rizses egytálétel hasonló a spanyolok paellajához, több nemzet konyhájában is megtaláljuk a változatait. A biryani indiai verziói közül az egyik leghíresebb a hyderabadi változat.
4. Zöldséges burger (Vada pav)
Az indiaiak vegetáriánus hamburgerének is nevezhetnénk az utcákon árult vada pavot. Tölteléke fűszeres burgonyagombóc, melyet lisztes szószban forgatnak meg. A pavnak nevezett bucikat chutny-val kenik meg, így helyezik bele a gombócot.
5. Barfi
Hagyományos édesség, mely nélkül nincs ünnep Indiában. Sűrített tejből és cukorból készül, de létezik mandulából, pisztáciából, mangóból, ananászból készített változata is. Ízesítéséhez kardamomont vagy rózsavizet használnak. Tipikus keleti desszert.
6. Rasam
A tamarind és a paradicsom levéből, köménnyel, chilivel, citrommal fűszerezve készül ez a tradicionális leves, melyet többnyire előételként, rizzsel kiegészítve szolgálnak fel.
7. Bundás zöldség (Pakora)
Nemcsak az éttermekben, de az utcai árusoknál is megvásárolhatjuk ezt a hagyományos vendégváró falatot. Gyakorlatilag bármilyen zöldségből készülhet, de legelterjedtebb a karfiolos változata. A zöldséget liszt, chilis és különböző masalák keverékébe forgatják, majd forró olajban kisütik.