Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit egyek külföldön – 5 szerb étel, amit meg kell kóstolnod!

Dátum: 2020-06-15 / Írta: Budai István / Látták: 23 /

A szerbek imádnak enni. Leülni az asztalhoz és hosszasan falatozni számukra az egyik legnagyobb élvezet az életben. Ebből már következtethetünk arra, hogy a konyhájukban mennyi tartalmas, ízes fogást találunk.




  • Akárcsak a magyar konyhában, hiszen a görög és a török gasztronómia mellett ez is hatással volt a szerb konyha hagyományaira.

    1. Húspogácsa (Pljeskavica)

    A szerb férfiak egyik kedvence, ez a fűszeres ízű, méretesre formázott húspogácsa, melyet régen csakis bárányból és birkából készítettek. Ma már kevernek hozzá sertés- és marhahúst is, és sokszor hamburgerzsemlébe teszik, mint a hamburgerpogácsa szerb megfelelőjét. De hagyományosan zöldségekkel és ajvárral fogyasztják.

    2. Csevapcsicsa

    Jellegzetes balkáni étel, melynek megfelelőjét számos dél-kelet-európai országban megtaláljuk. Talán nincs is, aki ne hallott már volna erről a vegyes darálthúsból készült fogásról, melyet grillezni is lehet. Készülhet marhából, birkából és sertésből, de mindnek a legzsírosabb részeiből. A street foodok között is az egyik legnépszerűbb étel Szerbiában.

    3. Ajvár

    Nevezhetnénk egyszerűen paprikakrémnek, de a szerbek számára sokkal többet jelent. Egy bizonyos fajta paprikából készítik, melynek érésére már korábban elkezdnek készülni. Mikor eljön az idő a betakarításra, az valóságos ünnep számukra! Az ajvár készítése mit sem változott az évszázadok során. Ettől is annyira finom, annyira taradícionális és annyira egészséges!

    4. Kajmak

    Egyfajta zsíros tejföl vagy túró vagy a kettőnek a keveréke. A kajmak egy krémes, vajas, kissé füstös tejtermék, melyet minél tovább hagynak érni, annál finomabb, erősebb lesz az íze. Fogyasztják önmagában előételnek, de szívesen adják húsok mellé köretnek is.

    5. Rakott lecsó (Gyuvecs)

    Küldte: Balog Erika

    A szó szoros értelmében véve nem rakott étel, de mégis annak tűnik, hiszen a paprikával, paradicsommal gazdagon készített lecsóba a szerbek a húst is belesütik, sőt még rizst is tesznek hozzá. Ettől lesz ez az egytálétel olyan laktató, hogy érdemes csakis korgó gyomorral leülni elé.

    Szólj hozzá