Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit egyek külföldön – 5 horvát étel, amit meg kell kóstolnod!

Dátum: 2020-06-15 / Írta: Budai István / Látták: 33 /

Az osztrák, az olasz, a magyar és a török konyhával is sok rokonságot mutat a hagyományos horvát gasztronómia, melyet az ország különböző régióiban igen eltérő módokon művelnek.




  • Éppen ezért mondhatjuk, hogy a horvátok kifogyhatatlanok a hagyományosnak nevezhető és igen finom ételekből.

    1. Halleves (Brodet/Brujet)

    Horvátország partmenti vidékein mindenhol találkozhatunk ezzel a gazdagon fűszerezett, sűrű, raguszerű étellel. Nemcsak halat, de tengeri herkentyűket is tesznek bele, lassú tűzön főzik és általában polentát kínálnak hozzá.

    2. Pagi sajt (Paski sir)

    Az ország leghíresebb sajtja ez a kemény, speciálisan érlelt, a mezők gyógynövényeit legelő juhok tejéből készült sajt, ami Pag szigetéről származik. Hagyományosan szárított sonkával fogyasztják, de ma már többféle étel mellé is felszolgálják.

    3. Marhapörkölt (Pasticada)

    A dalmát vidék hagyományos étele, melynek elkészítése nem kevés elszántságot igényel. A több órás főzést megelőzően ugyanis a húst már egy egész napon át pácolják – többek közt vörösborban, szegfűszeggel és rozmaringgal. Főzés közben aszalt szilva is kerül hozzá, köretnek mellé pedig burgonyából készítenek nudlit.

    4. Soparnik

    Egyfajta sós, vékony tésztás pite, amit mángolddal töltenek. Régen kemencében, közvetlenül a parázson sütötték és a tetejére is hamut szórtak. Tetejét fokhagymás olívaolajjal kenik le. Nyáron, ha arra jársz, ne hagyd ki a Dugi Ratban minden évben megrendezett soparnik fesztivált!

    5. Manestra leves

    Az isztriai konyha gyöngyszeme ez a bableves, mely sokban hasonlít a miénkhez. De többféle változata létezik, van ahol, kukoricát, van, ahol pedig savanyú káposztát főznek bele, elmaradhatatlan hozzávalója pedig a vörösbor.

    Szólj hozzá