Ám az autentikus cseh konyhát meg fogod tudni különböztetni a többitől!
1. Gombás burgonyaleves (Kulajda)
A cseh konyha alapján a levesek és a mártások adják, és ha van igazán cseh leves, akkor az nem más, mint a kulajda. A krémes burgonyaleves gombával, kaporral, ecettel, a tetején pedig buggyantott tojással készül. Mindenütt megtalálod, még a legelegánsabb éttermek kínálatában is szerepel.
2. Tejszínes bélszín (Svickova)
Szigorúan marhabélszínből készül a krémes mártással és knédlivel kerek egészet alkotó svickova. Igazán komplett étel, hiszen a marhabélszín, a szalonna és a fűszerek mellett helyet kap a tányéron az áfonya dzsem és akár a tejszínhab is. Mintha főételt és desszertet is ennél egyszerre, az íze mégis magával ragadó!
3. Kolace
Azért a desszertről sem kell lemondani, hiszen a csehek értik a módját, hogyan elégítsék ki az édesszájúak sóvárgását. Erre az egyik legjobb példa a kolace, ami egy fánkszerű, csőserpenyőben sült tészta, melyet mákkal, szilvalekvárral vagy édes sajttal töltenek. Többnyire minden pékségben meg tudod vásárolni.
4. Sörsajt (Olmützi Kvargli)
A csehek egyedülálló sajtja, melynek nincs egyetlen hagyományos receptje, hiszen több mint százféleképpen készítik. Pikáns, erőteljes és egyik legfőbb jellegzetessége, hogy kifejezetten büdös. De – mint tudjuk -, egy sajtnál ez ritkán hátrány és igaz ez az olmützi sajtra is! Ráadásul, mivel zsírtartalma a szabványok szerint legfeljebb 1% lehet, még kifezetten egészséges i.
5. Egészben sült csülök (Koleno)
Ékes bizonyítéka annak, hogy nemcsak a túlgondolt ételek vihetik a prímet egy nemzet konyhájában. A csehek ropogós bőrrel, omlós hússal, páclében felszolgált csülke – amit sokszor barnasörben készítenek el -, nem fog kívánnivalót hagyni maga után, főleg, ha sörtúrán jársz az országban, mert ezzel remekül kiegészítheted a helyi nedűket!