Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit egyek külföldön – 10 olasz étel, amit meg kell kóstolnod!

Dátum: 2020-06-15 / Írta: Budai István / Látták: 125 /

Olaszországban az étel az életet jelenti. Az olasz gasztronómiát a világon talán senkinek nem kell bemutatni. Ez az a nemzet, melynek éttermei mindenütt megtalálhatók, de nem kell messzebb menni a pizzériáknál.




  • Ám az itáliai konyha nem merül ki ennyiben! Számos hagyományos ételük van, melyet lehet, hogy a világ bármely pontján ehetünk, de úgy sehol sem készítik, mint Olaszországban!

    1. Pizza

    Elcsépelt, de éppen ezért nem szabad kihagyni az olasz utazásból egy igazi olasz pizzát. Főleg, ha Nápolyban jársz, melyről maguk az olaszok is úgy tartják, hogy az egész országban ott készítik a legfinomabb pizzákat. A leghagyományosabb változat a Margherita, de a nápolyiak a Napoletanára esküsznek.

    2. Lasagne al Forno

    Minden lasagnék alfája és omegája ez a klasszikus, melyből a legautentikusabb változatot Emilia-Romagna tartományban kóstolhatod meg. Vegyesen készítik darált marha- és sertéshúsból, valamint kétféle sajtot – cheddart és parmezánt – is használnak hozzá, de készülhet ricottával és mozzarellával is.

    3. Toszkán kenyérleves (Ribollita)

    Parasztlevesnek is nevezik, hiszen a zöldségekből, káposztából és babból készült levest maradék száraz kenyérrel teszik még tartalmasabbá, hogy igazán kiadós fogás legyen.

    4. Osso buco

    Lombardia specialitása a szó szerinti fordításban lyukas csontnak nevezett étel, mely valójában velős csontot takar. Borjúlábszárból készítik és az olasz konyhában némiképp meglepő módon nem sok fűszert használnak hozzá. Lényege, hogy a végén a hús olyan omlós legyen, hogy magától leomlik a csontról. Polentát vagy rizottót kínálnak mellé és persze fehérbort.

    5. Bottarga

    Ez az étel sokak számára nem ismeretlen, pedig a mediterrán kultúrában több ezer éves múltja van. A bottarga nem más, mint a pérhal szárított, sózott halikrája, amit levegőn érlelnek. Olaszországon belül elsősorban Szardínia híres a bottargáról, de Toszkánában is készítik.

    6. Rizottó

    A krémes, rizses étel elkészítése még a gyakorlott háziasszonyokat is kihívás elé állítja, de nem Olaszországban! A rizottó az északi területekről származik, de az egész országban jellegzetes étel. Forrón kell fogyasztani.

    7. Carbonara spagetti (Spaghetti alla Carbonara)

    Rómában járva sem kell mellőznöd a hagyományos olasz ételeket, hiszen az egész világot meghódító carbonara spagetti éppen ebben a városban született. Meg fogsz lepődni, mert a hagyományos változatban nem fogod felfedezni a tejszínt, hiszen a szósz alapját a tojás adja. Elhagyhatatlan hozzávalója még a pirított szalonna és a parmezán, no meg a rengeteg fekete bors.

    8. Rizsgolyó (Arancini)

    A szicíliaiak kedvenc étele a rizsgombóc, mely arborio rizsből vagy rizottónak való rizsből készül. A belőlük formált kis gombócokat zsemlemorzsába forgatják és olajban kisütik. A meglepetés pedig a közepén van! A gombócok ugyanis sajtot vagy húsos ragut rejtenek. Rómában suppli az étel neve, ha itt arancinit kérsz, elküldenek Szicíliába!

    9. Hagyományos olasz kenyér (Focaccia)

    Ennek a lapos kenyérnek a tésztája hasonlít a pizzáéhoz, mégis kenyérszerűbb. Semmi extravagáns nincs a fogyasztásában, egyszerűen megkenik olívaolajjal és fokhagymával. készítik hagymás és zöldfűszeres változatban, de akár szőlővel is.

    10. Pácolt sült szardínia (Sarde in Saor)

    Elsősorban Velencében és környékén számít hagyományos ételnek, igazi ünnepi fogás. Az apró szardíniákat fűszeres, ecetes, fenyőmaggal és mazsolával gazdagított hagymakompóttal készítik el. Hidegen tálalják ezt a fogást, amiről úgy tartják, Velence egész történelme benne van.

    Szólj hozzá