1. Hagymaleves (Soupe à L’oignon)
Nemcsak a franciák, de a külföldiek is nagy rajongói a sűrű, krémes leves, melynek utánozhatatlan ízét a karamellizált hagyma adja. Létezik vörös- és fehérborral készült változata is, fűszerezéséhez kakukkfüvet, zsályát használnak. Elmaradhatatlan feltétje pedig a bauette.
2. Francia lecsó (Ratatouille)
Hús nélkül készült zöldségragu, melyben a szemet és az ízlelőbimbókat is kényezteti a rengeteg különböző mediterrán zöldség. A lecsó francia változata, helyben termő zöldségekből, pl. padlizsánból, cukkiniból, gombából készítve.
3. Cassoulet
Ebben az ételben ne keressük a francia gasztronómia kifinomultságát, hiszen nem arra hivatott! Sokkal inkább arra, hogy egy nehéz nap után kényeztessük vele a gyomrunkat! A cassoulet babból, kacsahúsból és sertésbőrkéből készült, szaftos egytálétel, melyet egy nagy tálban szolgálnak fel. A Dél-Franciaországból származó étel elsősorban Toulouse és Carcassone vidékén népszerű.
4. Coq au Vin Jaune
Talán az egyik legismertebb hagyományos étele a francia konyhának a borban főtt kakas. Mivel több francia régió is állítja, ez az étel tőlük ered, számtalan változata létezik. Egyes tartományokban nem vörös-, hanem fehérborba, de Champagne-ban például pezsgőbe áztatva puhítják a kakashúst.
5. Socca
Ha Nizzába vezet az útunk, ne felejtsük el megkóstolni a város híres-nevezetes lapos kenyerét, a soccát. Ez egy csicseriborsóval készült kenyérlepény, melyet olívaolajjal szórnak meg és sütőben sütnek ki. Feketeborrsal fűszerezik, frissen fogyasztják, akár street foodként is. Gyakran tálalnak hozzá zöldségeket és sajtot.
6. Halleves (Bouillabaisse)
Marseille városának büszkesége ez a halleves, melyet eredetileg háromféle halból készítettek, azóta azonban már bővült a skála és annál jobb a halleves, minél többféle hal, kagyló, rák, polip és hasonló kerül bele. Provance-i fűszereket használnak hozzá és forró tányérban tálalják.
7. Pesztós leves (Soup au Pistou)
Akár az olaszoké is lehetne, de ők minestrone leves néven készítik. Provance-i étel, ehhez méltón illatos és ízes, tele nyári zöldségekkel.
8. Citromtorta (Tarte au Citron)
A franciák egyik kedvenc édessége a kellemesen fanyar sütemény, melyet a tetején tojáshab koronáz meg. Készítik pohárdesszertként is, de torta formában igazán autentikus.
9. Borjúragu (Blanquette de veau)
Omlós hús, vaj és sárgarépa krémes szószban. Sem a húst, sem a szószt nem pirítják le a főzés során, ennek köszönheti különleges ízét, melyet a gomba tesz még színesebbé.
10. Madeleine
Tipikus francia édesség, vajas, szivacsos tésztával. Hagyományosan kagyló formában készítik, tesznek bele citromot vagy mandulát. A madeleine Észak-Franciaország gasztronómiai büszkesége.