Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mire jó még az élesztő?

Dátum: 2018-07-11 / Írta: Budai István / Látták: 5119 /

Az élesztőt szinte kizárólag a kelttészták készítésével kapcsoljuk össze, pedig a konyhában és azonkívül is rengeteg egyéb felhasználási módja létezik. • Ebből az alapanyagból mindig érdemes otthon tartani, mert amellett, hogy megkeleszti a tésztát, a benne lévő hasznos mikroorganizmusok sok másra is képesek!

  Bármilyen rizs- vagy tésztaételhez

  Az élesztőt hozzáadhatjuk bármilyen tésztás vagy rizses fogáshoz. Mivel nagyon magas a tápanyagtartalma, az elkészült ételt csak gazdagítani, egészségesebbé fogjuk tenni vele. Egy kivétel van: paradicsomszósszal készült ételekhez ne használjuk, mert az élesztő és a paradicsom nem működnek jól együtt.

  Fehérjepótláshoz

  Ha több fehérjét szeretnénk fogyasztani, annak a legegyszerűbb módja, ha némi élesztőt adunk az ételeinkhez vagy egyszerűen magában elrágcsáljuk az élesztőt. 2 evőkanálnyi élesztő fehérjetartalma megegyezik egy bögre tej vagy egy 30 grammos steak fehérjetartalmával.

  A bőr felfrissítéséhez

  Az élesztő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a bőr gyakran hiányt szenved. Hozzákeverhetjük a rendszeresen használt arckrémünkhöz, de készíthetünk belőle tápláló pakolást is, ha meleg vízzel elkeverjük.

  A fényesebb hajért

  Hogy a hajunk egészséges és fényes legyen, szüksége van B-vitaminokra. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha éppen megnöveszteni szeretnénk. Az élesztő magas B-vitamin tartalma miatt kitűnő tápanyagforrás a haj számára. Meleg vízzel elkeverve készítsünk belőle sűrű krémet, ezt vigyük fel a hajra és hagyjuk fenn fél órán át. Volumennövelőnek is kiváló.

  Az erősebb körmökért

  Ha a körmünk töredezik és képtelenek vagyunk megnöveszteni, az élesztővel megadhatjuk neki a szükséges támogatást. Rágcsáljuk gyakran, hogy a körmök erősödjenek és egészségesen tudjanak növekedni.

  Csigák ellen

  Az élesztőnek a konyhán és a fürdőszobán kívül a kertben is nagy hasznát vehetjük. Környezetbarát csigacsapdát készíthetünk, ha élesztőt, cukrot és vizet egy befőttesüvegben összekeverünk. Tegyük a kert egy hátsó szegletébe a befőttesüveget és 2-3 naponta ellenőrizzük a csapdát.

  Komposztba

  Mivel az élesztő tele van mikroorganizmusokkal, felgyorsítja a komposztban lévő szerves anyagok lebomlását. Arra azonban figyeljünk, hogy minél aktívabbak a mikroorganizmusok, annál magasabb hőmérsékletűre melegítik fel a komposztot. A magas hőmérséklet azonban a hasznos baktériumok halálát is okozza, ezért az élesztőt csak előtte lehűtött komposztba keverjük bele.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek