Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mire jó az útifű maghéj?

Dátum: 2023-06-16 / Írta: Budai István / Látták: /

A táplálék-kiegészítők világában folyamatosan megjelennek új termékek, melyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez és a fogyáshoz. Az útifű maghéj egyre népszerűbb növényi származék, melyet számos egészségügyi előnye miatt sokan használnak.




  • Az útifű maghéj (is ismert indiai bolhafű néven) az útifűfélék családjához tartozik. Maghéjának nagy nedvszívó képessége miatt számos élelmiszerben használják, így gyümölcslevek dúsításához, sütemények kötőanyagaként vagy a zselatin vegán alternatívájaként. Fogyasztható nyersen, száraz állapotban, vagy vízzel, illetve más folyadékkal összekeverve.

    Az útifű maghéj hasznos az emésztőrendszer számára, hiszen rosttartalma nagyon magas, így nyugtatja és tisztítja a bélrendszert, segít a puffadás, a székrekedés és a hasmenés ellen. Csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, tisztítja a nyirokrendszert és enyhíti a fáradtságérzetet. Sokan fogyasztják az éhségérzet csökkentése miatt, így segít a fogyásban is.

    Az útifű maghéj fogyasztása kúraszerűen ajánlott nagyobb mennyiségben, de érdemes a mindennapi étrendünk részévé tenni, például különféle receptekben használva. Az ajánlott mennyiség reggel és este, étkezés előtt fél órával 1 evőkanál, és fontos, hogy nagy mennyiségű vízzel együtt fogyasszuk, hogy a zselésedés a gyomorban történjen meg.

    Az útifű maghéj könnyen beszerezhető táplálék-kiegészítő, megvásárolható nagyobb élelmiszerboltokban, gyógynövény szaküzletekben, drogériákban, illetve online is. Azonban, mint minden terméknek, az útifű maghéjnak is vannak veszélyei. Nagyon száraz, ezért elegendő mennyiségű vízzel kell lenyelni, hogy ne tapadjon meg a torkunkban. Az útifű maghéj túlzott mennyiségben történő fogyasztása puffadást és emésztőrendszeri görcsöket okozhat.

    Fogyasztása:

    1. Vízzel keverve: Az útifű maghéj egy nagyon száraz anyag, ezért fontos, hogy bőséges folyadékkal fogyasszuk. Az egyik legelterjedtebb módszer, hogy egy evőkanálnyi útifű maghéjat keverünk össze egy pohár (kb. 2 dl) vízzel. Ezután azonnal meg kell inni, hogy az útifű maghéj zselésedése a gyomorban történjen meg. Az útifű maghéj fogyasztása legyen étkezés előtt fél órával, reggel és este.
    2. Ételekbe keverve: Az útifű maghéjat sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. Használható például zselésítő anyagként különböző süteményekben, fasírtokban, de akár a reggeli zabkásába is keverhetjük.

    A 100 grammra vetített további tápértékei a következők lehetnek (a pontos értékek termékenként változhatnak):

    • Rost: 70-80 g
    • Fehérje: 2-3 g
    • Zsír: kevesebb, mint 1 g
    • Szénhidrát: 10-20 g

    Szólj hozzá